Republika Srpska raskinula 22 koncesijska ugovora, od toga najviše za mHE

Mini hidrocentrala izgradnja
Ilustracija

Republika Srpska je u prošloj godini raskinula 22 ugovora o koncesiji, među kojima je najviše ugovora za male hidroelektrane. Ugovori su najčešće raskidani zbog neispunjavanja ili kršenja ugovornih obaveza od strane koncesionara ili zbog iscrpljenih financijskih mogućnosti koncesionara za završetak koncesijskog projekta.

Iz izvještaja Komisije za koncesije RS, koji će na narednoj sjednici razmatrati Narodna skupština RS, vidljivo je da se ugovori za male HE često ne poštuju, a čak polovina ih je aneksirana, piše Kapital.

"Oko 50 posto koncesionih ugovora, zaključenih u svrhu izgradnje i korištenja malih hidroelektrana od momenta zaključenja, pa do kraja prošle godine, pretrpjeli su izmjene u pogledu koncesijske naknade, dužine trajanja faza izgradnje hidroenergetskih postrojenja, rokova izgradnje malih hidroelektrana, te ostale izmjene", navodi se u izvještaju.

Isto tako, dodaju, veći broj koncesijskih ugovora za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana je raskinut, bilo jednostrano od strane Vlade RS, bilo sporazumno jer je uočeno da nisu davali zadovoljavajuću realizaciju u prethodnim godinama, u odnosu na studije ekonomske opravdanosti i koncesijske projekte.

Najveći broj koncesija iz pomenutih ugovora je dodijeljen u 2006.

"Od 73 aktivna projekta za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana do kraja 2020. u komercijalni rad je pušteno 29 malih HE, dok se u fazi izgradnje nalazi 11 objekata. Od 2004., kada je zaključen prvi koncesijski ugovor za male HE, pa do kraja prošle godine, ukupno su raskinuta 62 ugovora koja nisu opravdala svoje postojanje", navode u Komisiji.

Istaknuli su da nadležna ministarstva i Komisija, trebaju obrati pažnju na poštovanje procedura i uvjeta pri promjeni vlasničke strukture u koncesijskom poduzeću, odnosno pri prijenosu ugovora o koncesiji sa starog na novog koncesionara kako bi se spriječile spekulativne radnje, prenosi B92.

"Komisija ponovno ističe neophodnost sveobuhvatne analize realizacije ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana, te raskidanja onih ugovora kod kojih koncesionari, bez opravdanog razloga, nisu realizirali bitne odredbe ugovora", zaključuju u Komisiji.