Republika Srpska proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Odluku o proglašenju izvanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije uslijed koronavirusa.

Sjednica Narodne skupštine RS održana je u Banja Luci iza zatvorenih vrata i bez uobičajenog televizijskog prijenosa, a novinarima je bio zabranjen ulazak u dvoranu u kojoj je vođena rasprava i u kojoj su zastupnici s maskama na licima sjedili na stolcima udaljenim po dva metra.

Vodstvo parlamenta je odluku da sjednicu zatvori za javnost opravdalo potrebom da "što manje ljudi bude okupljeno na jednom mjestu".

Uvođenje izvanrednog stanja uslijedilo je na zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke kojoj je na čelu Milorad Dodik. 

"Moramo brzo donositi odluke. Izvanredno stanje nije nikakav napad na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane", ustvrdio je Dodik, zalažući se odlučno za uvođenje izvanrednog stanja.

U RS je do sada na snazi bila mjera "izvanredne situacije" a novouvedeno "izvanredno stanje" praktično znači suspenziju parlamenta koji je do sada mogao normalno zasjedati te prenošenje svih bitnih ovlasti na predsjednicu entiteta Željku Cvijanović.

"Sve naše mogućnosti koje smo imali iscrpljene su. Nužno je da uđemo u zakonodavnu sferu koja će nam omogućiti da mijenjamo određene zakone kako bismo mogli efikasnije utjecati na koronavirus, posebice što se tiče gospodarstva“, rekla je Cvijanović.

Ona će tako ubuduće moći samostalno donositi uredbe sa zakonskom snagom, te smjenjivati i postavljati dužnosnike u tijelima vlasti od entitetske do lokalne.