REKORDNO NISKE Cijene solarnih panela u BiH najjeftinije otkad ova tehnologija postoji

Skladište solarnih panela
Menlo Electric

Ovaj listopad ostat će zapamćen u Bosni i Hercegovini kao najtopliji od početka mjerenja. Ali još jedan rekord je zabilježen: povijesno najniže cijene solarnih panela od početka razvoja solarne tehnologije.

Povijesno niske cijene panela u Europi smanjile cijene i u BiH

Zemljopisni položaj je uvjetovao da i tržište solara u Bosni i Hercegovini prilagodi cijene solarnih panela onim rekordno niskim u europskim lukama. Naime, trend pada cijena solarnih modula na širokom frontu od početka godine se nije zaustavio, iako je primjetno usporio. Proizvođači i trgovci solarnim panelima i dalje smanjuju svoje cijene, ali to čine sada sporijim tempom, pokušavajući postupno prilagoditi cijene europskim standardima koje tržište prihvaća. Već neko vrijeme na ovim cijenama nema značajnog profita, a realni troškovi skladištenja počinju opterećavati marže, piše Solarno.net

Prepuna skladišta u EU ali i u Kini

Još od početka rujna se po solarnim sajmovima spominjalo da na na skladištima EU ima više modula nego na samim krovovima. Prilog istinitosti ove tvrdnje je dalji pad cijena i sve agresivniji pristup proizvođača krajnim kupcima. Čak i u Kini nastoji se smanjiti gubitke jer neprodane zalihe stvaraju nepotrebne troškove, a opasnost od daljnjeg pada vrijednosti je uvijek prisutna. Kako bi izbjegli dodatne troškove prijevoza i skladištenja, izvoz prema Europi je u posljednjim tjednima značajno smanjen od strane azijskih proizvođača.

Skladište solarnih panela

Europa duplo jeftinija od SAD

Zanimljivo je da cijene solarnih panela na drugim kontinentima izvan Europe i Azije nisu toliko pogođene padom cijena. Razlika u cijenama je ponekad drastična – u SAD-u čak do 100 posto u usporedbi s europskim cijenama panela s monokristalnim PERC-ćelijama. Međutim, proizvodi proizvedeni u Kini ne mogu se lako preusmjeriti u Ameriku zbog stroge regulative uvoza. To održava cijene panela visokima i smanjuje tržište. Ostaje vidjeti hoće li Inflation Reduction Act (IRA 2022) doista imati željeni i potreban utjecaj na lokalne kapacitete za proizvodnju fotonaponskih komponenti u SAD-u. Barem s trenutno visokim troškovima nabavke i instalacije u Sjedinjenim Američkim Državama, malo je vjerojatno.

Stabilizacija ili dalji pad?

Prebacivanje ovog modela na drugo tržište nosi rizik, iako se neki EU proizvođači solarnih panela već sele i preusmjeravaju svoj fokus i djelatnosti prema SAD-u. Pokušaj lobiranja za uvođenje zaštitnih carina doveo je prošlog mjeseca diskusiju da samog vrha Europske komisije. Azijski dobavljači su uzvratili podizanjem cijena sirovina za EU tržište, pokazujući da itekako mogu zadržati igru po svojim pravilima. Također, ni kineski proizvođači neće moći dugo izdržati trajnu fazu niskih cijena i već sada pokušavaju stabilizirati cijene umjetnim ograničavanjem ponude. Ako se potražnja do kraja godine poveća zbog trenutačne cijene, pad bi se mogao uskoro zaustaviti. Međutim, „zimski san“ u koji radovno odlaze europski instalateri, uvjetovani lošim vremenom, mogao bi dodatno smanjiti prodaju a time i cijene.

Skladište solarnih panela

Najviše trpe veletrgovci

U ovoj situaciji najviše riskiraju veletrgovci. Proljetni rast potražnje solarnih panela u Europi uvijek dovede do rasta cijena pa čak i nestašice, što su veletrgovci očekivali i ove godine. Međutim, svako gomilanje robe dovodilo je, usljed konstantnog pada cijena panela ove godine, da roba često ostane zarobljena višom nabavnom cijenom od prodajne koja je sljedećeg tjedna ponuđena na tržištu. A kako je vrijeme prolazilo, gubici su postajali sve veći, što je dovelo da neki veletrgovci započnu sa rasprodajom i takvim potezom dovedu do dodatnog pada cijena panela.

Solarni vilajet: Tko sad kupi kajat će se, tko ne kupi kajat će se

Prošlog tjedna je u Federaciji Bosne i Hercegovina službeno objavljen dugočekivani novi Zakon o OIE. Najveća novina su rezidencijalni prosumeri (solarne elektrane za domaćinstva), koji bi, sudeći prema naglom povećanju aktivnosti u odjelu komercijale firme EMT SOLAR, mogli biti okidač za povećanje cijena panela kod lokalnih dobavljača i instalatera. Situacija umnogome podsjeća na onu iz stare  priče o tamnom vilajetu koji ovog puta stavlja bh. investitore na kušnju: kupiti sada i završiti instalaciju do početka sljedeće sezone, ili čekati sa kupovinom do proljeća, kada ugrije sunce. Koja će cijena panela vladati na tržištu, trenutno ne znaju ni proizvođači ni distributeri.