REKORDERI NABAVKI Pogledajte popis tvrtki koje najviše pobjeđuju na javnim natječajima

Javne nabavke

Na portalu Akta.ba je tijekom 2023. godine objavljeno 217.890 dodjela ugovora. 

Prateći veliki broj izvora radi što veće transparentnosti javnih nabavki, došli smo do oko 15.000 naslova koji se objavljuju samo putem web stranica određenih institucija, piše Akta.ba.

Analizirajući objavljene dodjele ugovora, dolazimo do podatka da je najveći broj dobivenih tendera prošle godine imao JP NIO Službeni list BiH Sarajevo i to 4.299 ugovora za objave oglasa, natječaja i ostalih izdataka u službenom listu. Riječ je o malim iznosima, te je Službeni list, iako ima najveći broj ugovora, imao znatno manju ukupnu vrijednost od ostalih tvrtki, tj. oko 2 milijuna KM.

Slijede ga telekomi i to m:tel s 2.704 dobivena natječaja putem kojih je zaradio 7,3 milijuna KM, te BH Telekom koji je s Direkcijom Sarajevo ostvario ukupno 3818 dobivenih natječaja i inkasirali 8,7 milijuna KM.

Sarajevska kompanija R & S d.o.o. Sarajevo ostvarila je 22,7 milijuna KM putem 1.607 dobivena natječaja. Odmah iza nje po broju dobivenih natječaja je kompanija Penny plus s 1.410 sklopljena ugovora putem javnih nabavki, ali je ostvarila znatno manji iznos i to 2,6 milijuna KM.

Iako se u ovoj analizi bavimo brojem dobivenih tendera, izdvojit ćemo INTERPROMET d.o.o. Novi Grad koji je kroz 911 dobivenih natječaja ostvario čak 101.136.385,50 KM, piše Akta.ba.

Da je snabdijevanje institucija gorivom itekako unosan biznis, pokazuje HIFA - PETROL d.o.o. koja je pobijedila na 919 natječaja i putem njih ostvarila ukupnu sumu od 65,3 milijuna KM. Nešto manje natječaja od nje dobio je NESTRO PETROL i to 876, ali znatno manjim vrijednostima, te je ukupna suma dobivenih natječaja iznosila 26,6 milijuna KM.

U nastavku pogledajte popis od top 20 tvrtki koje najviše pobjeđuju na natječajima:

Javne nabavke