FOTO  Rekordan broj putnika na zračnim lukama u FBiH

... u kolovozu ove godine zabilježio je rekordan broj putnika u jednom mjesecu u povijesti Federacije BiH, javlja FENA.

- Ukupno je prevezeno 101.899 putnika što je u odnosu na kolovoz 2012. godine više za 26.116 putnika ili 25,63 posto. Na ovaj način po prvi puta je usluge zračnih luka u F BiH u jednom mjesecu koristilo više od 100.000 putnika - kazala je za Fenu glasnogovornica Federalnog ministartva prometa i komunikacija Amila Lačević.

U kolovozu ove godine u Sarajevskoj zračnoj luci zabilježen je promet od 79.796 putnika, u Zračnoj luci Mostar 11.103 i Tuzla 11.000 putnika.

Evidentan je trend povećanja broja putnika u zračnim lukama u F BiH u prvih osam mjeseci ove godine. Ukupno je prevezeno 525.913. putnika što je za 72.251 putnika ili 13,74 posto više nego u odnosu na isti period 2012.

Međunarodna zračna luka Sarajevo, standardno bilježi odlične rezultate, a posebno raduje da i ostale dvije zračne luke (Međunarodna zračna luka Mostar i Međunarodna zračna luka Tuzla) u kontinuitetu bilježe veoma značajne rezultate prijevozu putnika, kažu u resornom ministarstvu.

-Omogućili su to napori koje je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić uložio kako bi se ukinule zrakoplovne takse na zračnim lukama u Tuzli i Mostaru čime je uspio po prvi put u BiH dovesti niskotarifne zrakoplovne kompanije i građanima omogućiti zračni prijevoz poput onog koji se odvija u Europi i ostatku svijeta. Imalo je to značaj ne samo za Tuzlansku i Hercegovačko-neretvansku županiju, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu a predstavlja tek početak modernog zračnog prometa koji se planira ponuditi građanima naše zemlje - dodala je Amila Lačević.

U kolovozu ove godine je pored povećanja broja putnika, zabilježen i povećani broj operacija kontrole zračnog prometa, kao i prijevoza tereta i pošte u odnosu na isti period 2012.

Centri kontrole zračnog prometa Sarajevo, Mostar i Tuzla koji se nalaze u sastavu Federalne direkcije za civilnu avijaciju ostvarili su 1.683 operacije kontrole prometa što je više za 94 operacije ili 5,92 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.