REKETIRALI TRGOVCE - SIPA uhitila šest carinika

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

U tijeku je akcija po nalogu Tužiteljstva BiH u borbi protiv koruptivnih kaznenih djela provodi se na području Tuzle. Istraga se odnosi na osumnjičene koji su dužnosnici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), uposleni u Grupi za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda UNO u Tuzli.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, na području Tuzle, provode akciju koja je usmjerena na ukupno šest osumnjičenih osoba, uposlenih u UNO BiH.

Tijekom istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH, prikupljeni su dokazi, da su osumnjičeni koji su uposleni u Grupi za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna kaznena djela, tako što su primali darove ili druge oblike koristi, kako ne bi poduzeli službene radnje koje su morali poduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine.

Nakon što se aktivnosti na terenu u potpunosti okončaju, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu. 

Mediji u BiH objavili su kako je tijekom istrage utvrđeno da su uhićeni carinici reketirali trgovce koji prodaju robu na tržnici "Arizona" kod Brčkog.

U veljači 2019. godine provedena je slična akcija, kada je uhićeno 11 carinika koji su također optuženi za primanje mita i nesavjestan rad u službi jer su dopuštali nezakonit uvoz robe preko graničnih prijelaza s Hrvatskom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.