REGIJA HERSON Ubijeni deseci Rusa, uništena dva skladišta streljiva

Kherson

Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da je ubila desetke ruskih vojnika i uništila dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson, središtu kijevske protuofenzive na jugu zemlje i ključnoj vezi za opskrbne linije Moskve.

Željeznički promet do Hersona preko rijeke Dnjepar prekinut je, priopćilo je vojno južno zapovjedništvo, potencijalno dodatno izolirajući ruske snage zapadno od rijeke od zaliha na okupiranom Krimu i istoku.

Ukrajina je posljednjih tjedana upotrijebila raketne sustave dugog dometa isporučene sa Zapada kako bi zadnjih tjedana teško oštetila tri mosta preko Dnjepra, odsjekavši grad Herson, čime je, po procjeni britanskih obrambenih dužnosnika, ruska 49. vojska stacionirana na zapadnoj obali rijeke postala visoko ranjiva.

"Kao rezultat vatre koja je uspostavila kontrolu nad glavnim prometnim vezama na okupiranom teritoriju, utvrđeno je da promet preko željezničkog mosta preko Dnjepra nije moguć", navodi se u priopćenju ukrajinskog južnog zapovjedništva.

U priopćenju se navodi da je više od 100 ruskih vojnika i sedam tenkova uništeno u borbama u petak u regiji Herson, prvom većem gradu koji su Rusi osvojili nakon invazije na Ukrajinu  24. veljače.