Reforme: Nova zaduženja, otpuštanje radnika, povećanje poreza, smanjenje plaća

MMF, krediti

Vlada je ponosna na ovaj dokument kroz koji se neumorno provlači teza o novom zaduživanju kod stranih banaka, povećanju poreza, otpuštanju radnika, povećanju cijena...Kako bi svima bilo jasno što nas čeka donosimo na narednim stranicama cijeli tekst Agende pa presudite sami što nas čeka, piše Dnevni list.

Završena stvar

Premijer Federacije Fadil Novalić nakon jučer održane sjednice na kojoj je stavljena točka na priču o Agendi kazao je kako se Parlament FBiH neće izjašnjavati o tom dokumentu već će samo biti informiran.

Na pitanje novinara zbog čega javnost i predstavnici različitih sektora nisu sudjelovali u raspravama kada se pravila Agenda, Novalić je rekao kako nije bilo potrebe zamarati ljude dokumentom koji nije konačan. Sada se može pokrenuti rasprava jer je dokument dostupan javnosti, ali nije jasno čemu sada rasprava kada je dokument konačan i usvojen tako da se u stvarnosti tu više ništa ne može učiniti. Ovim dokumentom su se vlasti na svim razinama obvezale kako će provesti sve reforme u naredne tri godine.
Novalić govoreći o ovom važnom dokumentu pojašnjava kako on obuhvaća šest oblasti - javne financije, poslovni ambijent, tržište rada, socijalnu sferu i mirovine, vladavinu prava te reformu javne uprave.
Sve reforme je potrebno provesti i iskoristiti trenutačnu inicijativu Europske unije koja je pokazala da se međunarodna zajednica udružuje kako bi pomogla BiH na ekonomskom oporavku.

Zakon o radu

Kada je u pitanju Zakon o radu koji je izazvao najviše polemike u posljednje vrijeme, Novalić je rekao da je urađen prema zahtjevima ekonomske reforme i u skladu s međunarodnim standardima te kako je riječ o tehničkim stvarima i baš zbog toga se ne može "načuditi da ga Sindikat nije podržao".
- Zakon bolje tretira prava uposlenika nego stari. Njime se suspendiraju svi Kolektivni ugovori koji godišnje koštaju FBiH blizu 500 milijuna maraka zbog tužbi i pazit ćemo kakve ćemo ugovore potpisivati ubuduće. Problema će očito biti u vezi s ovim Zakonom koji ostavlja najmanje posljedica i mislim da je ovo vještački napravljena situacija, rekao je Novalić.
Istaknuo je kako očekuje i probleme u smanjenju javne uprave, ali kako je izvodljivo ukoliko se reforme provedu. Novalić i njegova Vlada planiraju višak državnih službenika u nekoj instituciji i poduzeću raspoređivati u drugo poduzeće, a uvodi se i moratorij na zapošljavanje. Ipak, to ne znači da neće biti zapošljavanja. Na tri službenika, pojašnjava premijer, koja odu iz službe, upošljavat će se jedan.
- Važit će i pravilo isti rad, iste vještine - ista plaća kako se ne bi događalo kao sada da imamo toliki nerazmjer u plaćama u FBiH, rekao je Novalić spomenuvši kako neki uposlenici imaju sedam puta veću plaću od njegove.
Ovo ustvari znači kako stupanj obrazovanja više neće biti presudan kod visine plaće, već će biti presudno radno mjesto i učinkovitost na radu, za koju se neće znati tko će je ocjenjivati. Nije znao premijer kazati kolika će to ubuduće biti najniža plaća, ali je izrazio nadu kako će ona biti između 450 i 500 maraka, a da ne može biti niža od 360 KM. Novalić je izrazio nadu u to kako će do 15. studenog biti usvojeni zakon o radu i zakon o šumama te da će biti urađen rebalans proračuna. Iako je u Agendi navedeno kako je moguće i povećanje PDV-a Novalić kaže kako se za sada ta opcija nije razmatrala jer smatraju da se novac može nadomjestiti na drugi način te da će to biti krajnja mjera. No, moglo bi doći do promjena akciza na cigarete, alkohol, gorivo i registraciju, što će biti dogovoreno na sastanku dviju vlada, FBiH i RS, koji će biti održan u Banjoj Luci.

Nada u MMF

Federalna ministrica Jelka Milićević je govoreći o rebalansu proračuna za ovu godinu, koji ni jučer nije utvrđen, kazala kako nedostaje oko 21 milijun maraka za mirovinski sustav i 11 milijuna maraka za socijalne potrebe.
-Agendom su zaštićena prava umirovljenika, boraca, invalida i poštuje se sve ono na što imaju pravo. To su naši prioriteti. Također, obećali smo pomoć i poljoprivrednicima koji će biti visoko na listi prioriteta, kazala je Milićević.
Miličević izjavila je da je Vlada voljna i da ima snage krenuti u reforme.
Dodala je kako je usvajanje rebalansa proračuna FBiH prolongirano jer još vjeruju u obnavljanje aranžmana sa MMF-om, koji je istodobno "ulaznica za aranžmane s drugim financijskim institucijama - Europskom komisijom, Europskom investicijskom bankom te Europskom bankom za obnovu i razvoj".
Milićević je naglasila kako bi usvajanje rebalansa proračuna sada tim institucijama moglo poslati poruku da oni Vladi FBiH nisu partneri.
- Oni su nama dobri, poželjni i jedini mogući partneri u ovom trenutku tako da smo odluku o rebalansu prolongirali za otprilike mjesec dana,  kazala je Miličević.