REFORMA SUSTAVA Što donosi novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju?

mirovine, BIH, umirovljenici, Mostar, umirovljenici, mirovine, BIH, mirovine, krizni stožer, koronavirus, umirovljenici, Mostar, stariji ljudi , izolacija, svijet, ublažavanje, djeca, umirovljenici, koronavirus, BIH, ministrica, starenje stanovništva,
Ilustracija/Facebook

Početkom srpnja ove godine federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je kako će Ministarstvo rada i socijalne politike krenuti u neophodnu reformu Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PiO/MiO) Federacije BiH, te da će se u narednih pet godina raditi na implementaciji te reforme.

S tim u vezi, dogovoren je i nastavak suradnje sa Svjetskom bankom (SB) koja će pružati podršku u izradi Zakona, što je ključni faktor u ovoj reformi, te raditi i na dijagnostici stanja u Zavodu, kao i pripremi funkcionalne analize koja će pokazati sve slabosti i preporuke za njihovo otklanjanje i usklađivanje rada Zavoda sa standardima digitalnog stoljeća, prenosi Fena.

Reforma mirovinskog sustava

''Strategijom reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH, u čijoj su izradi, između ostalih, sudjelovali i predstavnici sindikata, poslodavaca i umirovljenika, a koja je razmatrana i usvojena u Parlamentu Federacije BiH, utvrđeni su osnovni reformski pravci, te propisana izrada seta novih zakona iz ove oblasti, uključujući Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Zakon o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja. Prvi dio reforme mirovinskog sustava u FBiH okončan je stupanjem na snagu novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju iz 2018. godine, drugi dio reforme mirovinskog sustava u FBiH podrazumijeva donošenje novog zakona o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja, što je aktivnost koju smo polovinom ove godine pokrenuli u suradnji sa Svjetskom bankom'', podsjetio je ministar Delić.

Dodao je kako je pripremljen tekst novog zakona o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja u čijoj su izradi sudjelovali predstavnici resornog ministarstva, nositelja osiguranja, udruge umirovljenika, udruge poslodavaca, samostalnih sindikata, predstavnici akademske zajednice, te Svjetske banke.

Što podrazumijeva novi zakon?

Zakon je u proceduri prikupljanja mišljenja nakon čega slijedi utvrđivanje na sjednici Vlade FBiH i daljnja procedura u domovima Parlamenta FBiH, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Novi zakon o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja, kako navodi ministar Delić, podrazumijeva novi način upravljanja nositeljem osiguranja, donošenja odluka u organu upravljanja, te generalno puno efikasniju organizaciju nositelja osiguranja, koja će rezultirati i uštedama u proračunu Federacije BiH.

Skraćivanje rokova

''Poseban benefit nakon donošenja i provedbe ovog zakona trebali bi osjetiti umirovljenici kroz redovno i ažurno ostvarivanje svojih prava, a posebno osiguranici koji su u postupku ostvarivanja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja. Naime, nova organizacija nositelja osiguranja uređena novim zakonom zasnovana je na principima efikasnosti i transparentnosti, što će u konačnici dovesti do skraćivanja rokova za ostvarivanje prava na mirovinu, te suštinskoj promjeni odnosa između nositelja osiguranja i stranaka'', pojašnjava Delić.

Reforma organizacije Zavoda, projekt je koji bi trebao biti završen u narednih pet godina, ako se pokaže da FBiH može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu.