RECENZIJE TRIPADVISORA Restoran iz Mostara na listi najvećih 'zamki za turiste' u svijetu

Lipanj 2021 turisti Stari grad
Hercegovina.info

Casago, platforma za iznajmljivanje kuća za odmor, napravila je rang listu za najveće turističke prevare širom svijeta, zasnovanu na recenzijama TripAdvisora koje sadrže riječi "zamka za turiste", a "predstavnik" BiH je restoran Šadrvan u Mostaru.

Sam pojam označava lokacije gdje se turistima pružaju preskupe usluge, zabava, nudi hrana ili drugi suveniri, piše Klix.

Od deset najvećih turističkih prevara širom svijeta, četiri se nalaze u SAD-u. Najveća "turistička zamka" u svijetu i Sjedinjenim Američkim Državama, prema analizi, je Fisherman's Wharf u San Franciscu, koji na Tripadvisoru sadrži više od 1.000 recenzija koje sadrže spomenuti izraz.

Na drugom mjestu jest Las Ramblas bulevar u Barceloni i Dole Plantation na Havajima.

Među turističkim zamkama koje se najviše spominju su restorani, spomenici, muzeji, tržnice i tržni centri. Neke atrakcije su čitave ulice ili četvrti, poput Times Squarea u New Yorku, Albuquerque Old Town u Albuquerqueu i Historic River Street u Savani, Georgia.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini najvećom zamkom za turiste proglašen je restoran Šadrvan u Mostaru, bez dodatnog pojašnjavanja.

Zanimljivi su bili i rezultati za susjedne zemlje te se tako kultna kafana na Skadarliji "Tri šešira" našla na listi kao "predstavnik" Srbije.

Za Hrvatsku je najvećom turističkom zamkom proglašen Stari grad u Dubrovniku, a za Crnu Goru restoran "Jadran kod Krsta" u Budvi.

Analiza otkriva da su neke od najvećih svjetskih turističkih zamki, prema recenzentima, ujedno i među najpoznatijim svjetskim znamenitostima, poput Eiffelovog tornja.