REAKCIJE NA NAVIJAČKE NEREDE Ovo nije nogomet, ovo je nasilje nad građanima

REAKCIJE NA NAVIJAČKE NEREDE Ovo nije nogomet, ovo je nasilje nad građanima
Hercegovina.info

U subotnjim neredima u Mostaru teško je ozlijeđen mladić kojem se u SKB-u bore za život. Iz nekih stranaka pitaju je li potrebno da netko pogine da bi se sredilo stanje. Ponovno se otvara pitanje nepostojanja policijskog zapovjednika –komesara, te loš standard policije, koja je nedavno održala i štrajk upozorenja. 

“Žalimo zbog nemilih događaja, prvenstveno zbog dečka koji je stradao. Vjerujemo da će se svi sudionici sukoba sankcionirati. Još jednom apeliramo na zdrav razum i smirivanje bilo kakvih tenzija. U stalnoj smo komunikaciji s policijom i pratimo tijek procesa”, kaže mostarski gradonačelnik Mario Kordić upitan komentar na ovu temu.

RAGUŽ Trebalo slati specijalce

Iz oporbenih stranaka upiru prstom u stare boljke, nepostojanje ravnatelja policije, te loš standard policajaca. Kažu da im je na ovu temu više dosadilo slati priopćenja. 

“Stanje u PU Mostar je blago rečeno katastrofalno. Neimenovanje policijskog komesara kao posljedicu ima da Mostar danas nije siguran grad. Sada se to jasno vidi i na snimci nereda gdje pripadnici MUP-a kao predstavu gledaju huliganske ispade. Ne kazem da u MUP-u nema izuzetaka i časnih ljudi, ali na površinu izlaze svi oni problemi koje je hitno potrebno riješiti, a očigledno politika nema interes za to. Vrijeme je da dobijemo profesionalnu, a ne stranačku policiju, profesionalnog, a ne stranačkog komesara. Jer posljedica ovakvog stanja u PU je da imamo životno ugrozenog momka, a građani ne smiju poslati svoje dijete na ulicu. Treba li netko poginuti da bi se sredilo stanje u MUP-u?”, pita Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara. 

HRS se nije javno očitovao o neredima u Mostaru, jer, kažu - jednostavno im to nema više smisla. 

“Prva stvar, policija je satima ranije imala informaciju o potencijalnim neredima na lokaciji kod hotela Ero. Umjesto da pošalju specijalnu policiju, poslali su regularnu policiju, dovodeći u opasnost ne samo slučajne prolaznike u to doba dana, nego i same policajce. Drugo, nakon bezbroj navijačkih nereda u Mostaru, kazne koje se dobivaju za iste su novčane prirode. To dovodi to činjenice da se izgrednici uopće ne libe raditi nered, jer znaju da neće biti iole značajno kažnjeni. U tim godinama, ako znaš da ćeš se izvući s par stotina KM, koje će ekipa skupiti da ti se plati, naravno da ćeš raditi nered. Tu je opet odgovornost MUP-a, kako i na koji način oni registriraju prijave koje idu na Tužiteljstvo itd. Policija je taoc međusobnih odnosa SDA – HDZ koji na sve, pa i na održavanje javnog reda i mira gleda kroz prizmu međustranačke kadrovske politike”, kaže HRS-ov predsjednik Slaven Raguž dodavši da će "tražiti odgovornost MUP-a, odnosno Slađan Bevande kroz Skupštinu HNŽ-a, a mostarske policije kroz Gradsko vijeće Mostara". 

Posebno je zanimljivo, a podudarilo se s neredima u Mostaru, da policija u HNŽ-u do jutros nije primila plaću za listopad, a navodno bi ju trebala primiti danas. O tome je u priopćenju kazala koju riječ i stranka Narod i Pravda. “Jedina smo županija u državi bez komesara, gdje se godinama čeka na popunu policijskim kadrom i jedina županija u kojoj policija još uvijek nije primila plaću za prethodni mjesec”, naveli su. Reakcija je stigla i iz Platforme za progres. 

“Pogledamo li istini u lice, rat u Mostaru nikada nije ni završio. Generiraju ga nacionalističke politike, koje su od Mostara stvorile "grad - slučaj", a sebi osigurale desetljetnu vladavinu.

Žrtve su svi stanovnici Mostara, kojima se zbog vandalizma i nereda uskraćuje pravo na sigurnost i miran život. Poštujemo sve istinske ljubitelje sporta i navijačke skupine koje svojim radom i djelovanjem šire pozitivne vrijednosti u društvu. Stoga, kada već institucije ne rade svoj posao, pozivamo sve ljubitelje nogometa i članove navijačkih skupina da osude ovakva delikventna ponašanja, koja nanose štetu imenu njihovih klubova i navijačkih skupina, a najviše društvu u cjelini. Jer, ovo nije nogomet, niti ljubav prema klubu, ovo je nasilje nad građanima Mostara”, kaže Mirsad Hadžikadić ispred Platforme za progres. 

Što se zapravo dogodilo

13.11.2021. oko 13,35 sati, od strane građana u PS Mostar Centar je prijavljeno da je došlo do narušavanja javnog reda i mira međusobnom tučnjavom između veće grupe osoba na raskrižju ul. K. Stepinca i ul. M. Budaka u Mostaru. Dolaskom patrola na lice mjesta utvrđeno je da je došlo do tučnjave između navijačkih skupina Red Army i Ultrasa. Prilikom intervencije na smirivanju i razdvajanju navedenih skupina primjećeno je da više osoba palicama i metalnim polugama udara nn osobu koja je ležala na cesti. Policija je u više navrata izdala naredbu da prekinu s udaranjem NN osobe, te na oglušavanje na naredbu policija polazi u smjeru navedenih pucajući u zrak nakon čega se navijačke skupine razdvajaju. Na lice mjesta pozvana je Hitna pomoć, te je ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu gdje je utvrđeno da je isti zadobio teške tjelesne ozlijede. Prilikom intervencije policijski službenici su gađani raznim predmetima pri čemu su ozlijeđena tri policajca koja su zadobila lakše tjelesne ozlijede. O svemu su upoznati krim. policija i tužitelj.