REAKCIJE "Jesmo li bliskoistočni susjedi? Hrvatska diskriminira svoje građane koji žive u BiH"

REAKCIJE "Jesmo li bliskoistočni susjedi? Hrvatska diskriminira svoje građane koji žive u BiH"
Hercegovina.info

Državljani Srbije u Republiku Hrvatsku mogu bez ikakvih ograničenja. Više im nije potreban negativan PCR test, ali ni potvrda o cijepljenju, objavilo je to Veleposlanstvo Srbije u Hrvatskoj. Građani BiH (među kojima su mnogi državljani Hrvatske) preko granice mogu tek na 12 sati.

Zbog ove odluke počele su pristizati reakcije. Istu su komentirali iz Devedesetke, ali i Hrvatske republikanske stranke.

"Potpuno je neprihvatljivo da državljani Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini, a i svi građani BiH nemaju mogućnost i pravo ući u Republiku Hrvatsku na isti način kao što to sada mogu državljani Republike Srbije. Neprihvatljivo je pogotovo iz gledišta da su hrvatski državljani u lošijem položaju od državljana Srbije. Epidemiološka situacija u cijeloj BiH je u potpunosti prihvatljiva i mislim da je nužno pod hitno ispraviti ovu nepravdu koja je urađena i prema državljanima Republike Hrvatske koji žive u BiH, a i prema ostalim građanima BiH i omogućiti nesmetan prelazak granice s RH", napisao je predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović te dodao:

"Također, smatram da je krajnje vrijeme da zastupnici u Hrvatskom saboru izabrani iz BiH, a i svi drugi zastupnici, reagiraju na ovu nepravdu i učine maksimalan trud da se ova nepravda otkloni. Gosti iz BiH uvijek su bili dobri gosti i iskreno i prijateljski su percipirali državu Hrvatsku, za razliku od Srba koji i dan danas radije idu u Grčku i Tursku nego u “neprijateljsku državu”, zaključio je.

Republikanci se pitaju jesmo li bliskoistočni susjedi.

"Hrvatska se očigledno otvara svojim istočnim susjedima. Valjalo bi upitati Plenkovića, Božinovića, ali i tri mumije 11. izborne jedinice, jesu li, prema ovome, Hrvati iz BiH postali bliskoistočni susjedi?", upitali su.

"Nije da imamo bilo što protiv ulaska državljana Srbije u Hrvatsku, dapače to nas se uopće ne tiče. Stvar je u tome da, ukoliko se uzmu u obzir podaci o incidenciji zaraze u lipnju i broj zaraženih, nema nikakvog opravdanja da Hrvatska diskriminira svoje građane koji žive u BiH, a otvara svoje granice prema Srbiji. Prema podacima SZO u lipnju je Srbija imala 2534 novozaraženih, dok ih je u BiH 576. Na dan 26. lipnja Srbija je imala 103 novozaražena, BiH 24. U zadnji tjedan dana Srbija ima sedam novozaraženih na 100 000 stanovnika, dok BiH ima svega tri", ističu

"Prema tome, neistine su da Republika Hrvatska definira način ulaska u svoju zemlju na osnovu epidemioloških podataka. Prava istina je da se isti definiraju na osnovu političkih podataka. O kojim i kakvim podacima, valjalo bi upitati Vladu RH, ali i političko vodstvo Hrvata u BiH. Zašto matična Domovina diskriminira svoje sunarodnjake iz BiH? Je li ovo odraz bratske i bezrezervne podrške Vlada Republike Hrvatske Hrvatima u BiH. Hvala Vladi RH, hvala Andreju Plenkoviću i „bratskoj“ HDZ - Hrvatskoj demokratskoj zajednici, hvala trima mumijama iz 11. izborne jedinice što su i ovaj put pokazali što uistinu misle o Hrvatima iz BiH. Pokazali ste i pokazujete pravo lice", zaključili su ogorčeno.

Reagirao je i MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja koji se jedini u Hrvatskoj založio po ovom pitanju. Upitao je gdje je logika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Državljani Srbije mogu u Hrvatsku bez ikakvih ograničenje, a hrvatski državljani iz BiH mogu samo na 12 sati. Gdje je tu logika i kako se uopće donose ove smiješne odluke?!", napisao je Grmoja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.