REAKCIJE BH. GENERALA Ovo časno odličje uklesat ćemo uz imena naših poginulih

General Sopta
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik RH Zoran Milanović sinoć je redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao 1. gardijsku brigadu HVO-a Ante Bruno Bušić Livno, 2. gardijsku brigadu HVO-a Mostar, 3. gardijsku brigadu HVO-a Jastrebovi Vitez, 4. gardijsku brigadu HVO-a Sinovi Posavine i Specijalnu policiju MUP-a HR HB.

Odluku o odlikovanju hrvatskih postrojbi iz BiH nazvao je dugom časti rekavši da to nije usmjereno ni protiv koga te da je motivacija za to isključivo ljudska.

“25 godina kasnije tu smo, gledamo natrag, ali prije svega gledamo naprijed, svjesni svih izazova, zamki, nepoznanica, stvari za koje ne znamo da nas čekaju, ali ono što sigurno, s dubokim uvjerenjem i ljudskim nadanjem mogu reći, da su ratovi gotovi i da je te ratove Hrvatska za jedno dugo razdoblje dobila”, poručio je, prenijeli su mediji u Hrvatskoj.

General Sopta

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Naši generali nisu krili zadovoljstvo ovim velikim priznanjem.
S ovim odličjem odlikovani su svi pripadnici, živi heroji specijalne policije, kao i poginuli vitezovi koji su dali svoje živote za slobodu hrvatskog naroda, kako u Herceg-Bosni tako i u Republici Hrvatskoj. Ovo je jedan državnički čin predsjednika Milanovića koji je ispravio nepravdu, jer je ovo odlikovanje je trebalo doći puno prije. Nadam se da će na jednoj od idućih obljetnica biti odlikovane i ostale postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje su sudjelovale u Oluji", kaže u telefonskoj izjavi našem portalu general-bojnik HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić.

Njegovo mišljenje dijeli i general zbora HVO-a Stanko Baja Sopta.

"U ovom svečanom trenutku mislima sam povezan s mojim ratnim prijateljima 2. gardijske brigade HVO-a, koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. Oni su najzaslužniji za ovo časno odličje koje ćemo uklesati pored njihovih imena, njih 163, u spomen kapeli svetog Ivana Krstitelja. Odluka predsjednika Republike Hrvatske, o dodijeli odličja ratnim postrojbama HVO-a je utemeljena i ispravna u cjelosti. Ona ruši na lažima nametnute stereotipe. Mi smo ponosni na ovo odličje, jer znamo da je HVO od utemeljenja, pa preko Oluje sve do Daytonskog sporazuma, bio vojna snaga hrvatskog naroda u BiH, koja je sve vrijeme branila svoj narod, branila BiH”, istaknuo je u izjavi našem portalu Sopta.

Ističe da je HVO kontinuirano doprinosio obrani Republike Hrvatske i njezinom konačnom oslobođenju, a ovo odličje to potvrđuje. “Čestitam svim bojovnicima HVO-a, svim bojovnicima Hrvatskih snaga i svim ljudima koji slave današnji dan pobjede, dan Domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja", zaključio je Sopta.

Predsjednik Milanović zbog odlikovanja hrvatskim generalima iz BiH našao se na udaru bošnjačkih medija. Poručio im je da im nije smetalo kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać.