RAZLIKE U ENTITETIMA Koliko iznosi povećanje mirovina u FBiH, a koliko u RS-u?

umirovljenik umirovljenici
Unsplash

Umirovljenici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH dobili su od nove godine povećanje mirovina, a ono će se na njihovim računima obračunavati od veljače.

U Republici Srpskoj to uvećanje iznosi 9,2 posto, dok je u Federaciji BiH pet posto, što će na računima najstarije, ali i najbrojnije populacije u BiH, donijeti nekoliko desetina maraka više.

Međutim, ni to, kako su za Nezavisne novine istaknuli predstavnici umirovljenika, za većinu neće značiti puno toga, s obzirom na to da su poskupjele i svakodnevne životne potrebe.

Ali, prije nego što se vratimo razgovoru s umirovljenicima, u nastavku ćemo u brojkama predstaviti koliko iznosi povećanje mirovina.

Podsjećanja radi, najniža mirovina u Republici Srpskoj određena je u pet razina, u zavisnosti od dužine mirovinskog staža osiguranika, a sve to je definirano Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju RS.

Prema tome, Vlada RS je 26. siječnja 2024. godine uskladila povećanje mirovina od 9,2 posto, počevši od 1. siječnja ove godine, a za gorespomenutih pet razina to izgleda ovako.

Za osiguranike koji imaju 15 godina radnog staža, mirovina se sa sadašnjih 275 maraka, povećava na 300,60 KM, što je povećanje od 25 KM.

Svi oni koji su svoj radni vijek završili između 15 i 20 godina radnog staža, imat će mirovinu nešto veću od 360 KM, umjesto dosadašnjih 330 maraka. Dalje, za radni staž između 20 i 30 godina, najniža zagarantirana mirovina bit će 420,90 KM, a do sada je to iznosilo 385 maraka.

Oni čiji je radni staž između 30 i 40 godina, imat će povećanje mirovina sa sadašnjih 440,55 KM, na 481 KM, a svi koji su imali puni radni staž, dobit će povećanje mirovine od oko 50 KM, ili u prijevodu, na njihovim računima će ubuduće umjesto 550,69 KM biti iznos od minimalno 601,35 maraka.

Iz Fonda mirovinsko invalidskog osiguranja (MIO) nisu mogli odgovoriti koliko umirovljenika u Srpskoj će od veljače obuhvatiti najniža mirovina, jer je, kako su naveli, obrada podataka još u tijeku.

"Prilikom isplate mirovine za prosinac 2023. godine, korisnika najniže mirovine u svih pet razina bilo je ukupno 78.000", pojasnili su iz Fonda MIO.

Pošto se novi podaci još obrađuju, nismo uspjeli ni saznati koliko će iznositi prosječna mirovina u Srpskoj u 2024. godini, ali nam je iz Fonda rečeno da je ona na kraju 2023. godine iznosila 541 KM, što je nešto više od 42 posto prosječne plaće u Srpskoj, pišu Nezavisne novine.

"Broj korisnika koji ostvaruju miroviunu u približno tom nivou (raspon od 500,01 do 550,69 KM) je 21.959", rečeno je iz Fonda MIO.

Prema istim podacima, u Republici Srpskoj je u prosincu prošle godine isplaćena mirovina za 282.671 korisnika, od čega je 227.450 s prebivalištem u Srpskoj, dok je van Republike 55.221.

Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera RS, podsjeća da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvom novom povećanju iznosa mirovina, već isključivo o redovnom godišnjem usklađivanju, onako kako je to propisano zakonom.

"Koeficijent rasta potrošačkih cijena na malo i postotak rasta prosječne plaće, odredio je da polovina od toga bude 9,2 posto i za taj iznos je po zakonu propisano redovno usklađivanje mirovina. Dakle, ponavljam, ne radi se o povećanju mirovina", ističe Trifunović.

Dalje navodi da svako povećanje mirovina dobro dođe za umirovljenike, ali da je potpuno jasno da ni ovaj novi iznos nije dovoljan za pokrivanje troškova, a s obzirom na rast cijena.

"Mi se naravno nadamo da će Vlada RS, ako se budu prihodi u proračunu, odnosno u Fondu MIO ostvarivali onako kako treba, a s obzirom na to da se evo povećala i najniža cijena rada, a s njom vjerojatno da će i druge plaće biti veće, onda i tijekom ove godine moći izvršiti još jedno izvanredno povećanje mirovina, odnosno stvarno povećanje", rekao je Trifunović, dodajući da će nove mirovine za siječanj biti isplaćene najkasnije do 8. veljače ove godine.

Sličan iznos povećanja mirovina slijedi i za Federaciju BiH.

Upravni odbor Federalnog zavoda MIO/PIO, donio je, na hitnoj sjednici održanoj 26. siječnja, a nakon što je usvojen proračun Federacije BiH, odluku o akontativnom usklađivanju mirovina u iznosu od pet posto.

U skladu s tim, najniža mirovina u FBiH za siječanj 2024. godine, iznosit će 565,18 KM, umjesto dosadašnjih 538,27 KM. Također, zagarantirana mirovina u FBiH bit će povećana za nešto više od 30 KM, pa će umjesto 642 marke, koliko je to dosad iznosilo, to biti 674 KM.

Pored toga, prosječna samostalna mirovina u Federaciji od sada će biti nešto veća od 700 KM, a dosad je bila 675,53 KM. Treba dodati da su iz Federalnog zavoda naglasili da će najviša mirovina, prema aktualnom Zakonu o MIO/PIO, do daljnjeg ostati 2.800 KM.