Ratni zločinci u ćelijama zeničkog zatvora: Bošnjaci najviše dobivaju batine

U zenički zatvor dolaze svi osuđenici županijskih i Vrhovnog suda FBiH te dio onih koje osudi Sud BiH. Od njih 28, Bošnjaka ima 15, Srba osam, Hrvata četiri i jedan osuđenik izjašnjava se kao neopredijeljen, piše Dnevni Avaz.

Nikome 'slatka'

Iza rešetaka oni su neravnopravni, jer osuđenik jedne nacionalnosti, ako ga osudi Sud BiH, može tražiti premještaj u drugi zatvor, dok oni koji su osuđeni od nižih sudova isključivo robijaju u Zenici.

Posljednjih dana mediji u RS raspisali su se o navodnim problemima Nemanje Jovičića, bratića državnog parlamentarca Slavka Slavuja Jovičića.

Nemanja Jovičić, navodna žrtva progona u KPZ-u Zenica, ustvari je napadnut još prije punu godinu, ali pošto u posljednje vrijeme nije bilo drugog "materijala", propagandističkim medijima mogla je poslužiti i stara priča.

Nakon što je "sustanarima" Romima, jer su ga potkradali, psovao "balijsku majku", Jovičić je početkom prošle godine završio u ambulanti. Sada, jer je poželio premještaj, odlučio je da je "ugrožen na nacionalnoj osnovi". Logično, jer se u Zenici ne može dogoditi da osuđenik "prošeta vani", kao što je to učinio Radovan Stanković, pobjegavši zatvorskim stražarima u Foči i nikad se ne vrativši s onu stranu rešetaka.

- Dolazili su ombudsmeni, mediji iz RS i pokazali smo im da mjesecima nema napada na njega. Mi nemamo ništa protiv premještaja, ali zakon jasno kaže da se samo osuđenici Suda BiH mogu izmještati u RS po zahtjevu. Zanimljivo je da su procentualno Bošnjaci koji su osuđeni za ratne zločine najugroženiji u KPZ-u, jer ih je najmanje koji koriste pogodnosti i izlaske, najmanje njih radi, a najviše dobiva batine. Ali, nama su svi osuđenici isti, pa i oni za koje smo utvrdili da su platili da ih kolege napadnu, da bi pod tim izgovorom tražili premještaj. Zenica nije "slatka" nikome, jer smo najstrožiji zatvor. Odavde bi podjednako drago išli i Bošnjaci i Arapi, pa i Kinezi da ih imamo - kaže Redžo Kahrić, zapovjednik straže i prvi čovjek zatvora zadužen za sigurnost.

Manje prijava

On dodaje da je u 2011. zabilježeno dvostruko manje prijava, disciplinskih postupaka, ali i izrečenih kazni nego godinu prije, što je postignuto "razdvajanjima" po paviljonima. Oni "najgori", koje treba zbog njih ili drugih "skloniti", smještaju se u Četvorku ili Šesti paviljon.

Paviljon Četvorka bukvalno je zatvor u zatvoru, gdje osuđenici imaju najbolji komfor, ali i najstrožije mjere osiguranja, te su potpuno izolirani neprovidnom višemetarskom ogradom od ostatka osuđenika.

U slučaju problema s osuđenicima za ratne zločine, oni ili "druga strana" bivaju premješteni na izvjesno vrijeme u Četvorku. U Upravi KPZ-a Zenica odbili su reći ko je od osuđenika za ratne zločine sada smješten tu.

Pod zakonom predviđenim okolnostima, i osuđenici za ratne zločine imaju pravo da nakon polovine izdržane kazne izlaze na vikend. Preduvjet je dozvola nadležnog suda, ponašanje bez ijednog incidenta, radni angažman u zatvoru i redovno vraćanje u KPZ. Prvo neopravdano kašnjenje ili pokušaj bijega znači da do kraja kazne nema izlaska!

Imena 28 zatvorenika

Miralem Omanović (Mostar, 14 godina), Franjo Radić (Travnik, 10), Lazar Stupar (Sanski Most, 15), Fikret Hasanović (Tuzla, 5), Pepo Pavić (Tuzla, 5), Dragan Zjajić (Glamoč, 4), Nemanja Jovičić (Hadžići, 10), Željko Despot (Ključ, 12), Petar Arsenić (Sanski Most, 10), Nedo Trifković (Travnik, 10), Mitar Milinković (Sanski Most, 10), Nedeljko Šikman (Ključ, 7,5 godina), Ćerim Novalić (Konjic, 8,5 godina), Zuhdija Dizdarević (Velika Kladuša, 8), Zikrija Ljevo (Mostar, 7), Senad Ahmetašević (Velika Kladuša, 8), Mirko Vračević (Mostar, 12), Niset Ramić (Visoko, 30), Idhan Sipić (Banja Luka, 8), Veiz Bjelić (Vlasenica, 6), Nihad Vlahovljak (Sarajevo, 13), Haris Rajkić (Sarajevo, 13), Zrinko Pinčić (Sarajevo, 9), Enes Handžić (Donji Vakuf, 8), Osman Šego (Donji Vakuf, 5), Suad Kapić (Cazin, 17), Hanefija Prijić (Gornji Vakuf, 13 godina i 4 mjeseca), Mustafa Odobašić (Velika Kladuša, 20 godina).