RASTE BROJ OVISNIKA U HERCEGOVINI Sve više ih traži pomoć, heroin glavni problem

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar
Facebook

Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar u protekloj 2023. godini imao je nažalost povećan broj pacijenata, odnosno ovisnika koji su se javili za pomoć i liječenje. Posebno zabrinjava činjenica da su se pojedini pacijenti javili po prvi put.

"U odnosu na 2021. i 2022. godinu povećan je broj pacijenata. U 2023. godini posebno zabrinjava činjenica da se na liječenje je se po prvi put javilo 13 pacijenata, a 98 ih je se ponovno uključilo u supstitucijski program liječenja. Najvjerojatniji razlozi smanjenja u proteklih nekoliko godina su bili, najvjerojatnije, funkcioniranje procedura i mjera sprječavanja zloporabe terapije na crnom tržištu kao i društveni trend odlaska stanovništva iz Bosne i Hercegovine. U 2023. se povećao broj zbog boljeg nadzora nad propisivanjem opioida u Županiji Zapadnohercegovačkoj i povratak pacijenata koji su prestali sudjelovati u programu zbog pandemije COVID-19", kažu iz Centra za Hercegovina.info.

Kada je pak riječ o starosnoj dobi iz Centra kažu kako je najmlađi pacijent imao 23, a najstariji 67 godina.

"Prosječna životna dob svih pacijenata je 45 godina, dok je prosječna životna dob muškaraca 45 godine, a žena 43 godina. Najstariji pacijent je imao 67 godina, a najmlađi pacijent na opijatskoj supstitucijskoj terapiji je imao 23 godine".

Maloljetnih pacijenata nije bilo, a njih se inače upućuje na druge oblike liječenja, ističu.

"U Centru nema liječenih maloljetnike jer maloljetnike koji imaju poteškoće s drogama primarno upućujemo na psiho-socijalne oblike liječenja uz podršku obitelji i terapijskih zajednica. S obzirom na to da su maloljetnici još u fazi razvoja, prolongiramo primjenu farmakoloških primjena i dajemo prednost odgojnim i formativnim mjerama kako bi se mlad čovjek kroz nove vizije i navike usmjerio u zdraviji život".

Na tržištu je sve veći broj psihoaktivnih supstanci, a pacijenti Centra se uglavnom liječe od heroina.

"Iako je tržište ilegalnih psihoaktivnih tvari danas bogatije nego ikad, nažalost terapijski postupci su i dalje dugotrajni i vrlo zahtjevni s očekivanim prognozama. Sve je veći broj novih psihoaktivnih supstanci koje su lako dostupne i koje "podižu" raspoloženje što predstavlja dugoročno težak medicinski izazov. Valja podsjetiti da je ovisnost o drogama  kronična recidivirajuća bolest možda. U Centru se liječe uglavnom ovisnici o heroinu", rekli su nam.

Prema demografskoj analizi u prosincu 2023. usluge Centra je koristilo 113 pacijenata iz Hercegovačko-neretvanske županije i 13 pacijenata iz Županije Zapadnohercegovačke.

Iz HNŽ, po općinama, usluge Centra koristio je sljedeći broj pacijenata: Mostar 98, Čapljina 3, Čitluk 2, Konjic 8, Neum 1 i Stolac 1. Iz ŽZH po općinama je bio sljedeći broj pacijenata: Grude 1, Ljubuški 4, Široki Brijeg 8. Muškaraca je liječeno 123, dok su liječenje zatražile 3 ženske osobe.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.