RASTE BROJ HOSPITALIZIRANIH Australci pozvani na rad od kuće

RASTE BROJ HOSPITALIZIRANIH Australci pozvani na rad od kuće
Ilustracija / hercegovina.info

Australija se približavala rekordnom broju hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom, a vlasti su pozvale kompanije da dopuste svojim zaposlenicima da rade od kuće i preporučile ljudima da nose maske u zatvorenom prostoru i što prije prime treću dozu cjepiva zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom, javlja Fena.

Australiju je zahvatio treći val varijante omikron potaknutog visoko prenosivim novim podvarijantama, BA.4 i BA.5, s više od 300.000 slučajeva zabilježenih u proteklih sedam dana.

Vlasti kažu da bi stvarne brojke mogle biti dvostruko veće od ukupnog broja, a 53.850 novih slučajeva u srijedu bio je najveći dnevni broj u dva mjeseca, izvještava Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australski premijer Anthony Albanese odupire se pritisku da se ponovno uvedu stroge mjere ograničenja kako bi se zaustavilo širenje virusa, uključujući uvođenje obaveznih maski u zatvorenom prostoru, iako je savjetovao ljude da ih nose. "Istina je da ako imate mandate, morate ih provoditi", rekao je Albanese novinarima u srijedu.

Albanese je rekao da kompanije i zaposlenici moraju zajedno odlučiti o bilo kakvom aranžmanu rada od kuće, jer su sindikati pozvali poslodavce da učine više za svoje osoblje.

"Poslodavci moraju uraditi više od vladinih isplata za dopust zbog pandemije i osigurati plaćeni dopust uz punu plaću za radnike koji se trebaju izolirati, te ponuditi besplatne brze antigenske testove", rekla je predsjednica Australskog vijeća sindikata Michele O'Neil.

Prošlog tjedna Australija je ponovo uspostavila isplatu podrške za radnike koji su na ugovoru o privremenom radu a moraju u karantin zbog koronavirusa.