RAST PROSJEČNE PLAĆE Najveća za prošli mjesec iznosila 1.854 KM, a najniža 841 KM

radnici,lažni dokumenti,Njemačka
risk-project.de

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća zaposlenih u BiH u listopadu iznosila je 1.285 KM, što je nominalni rast za 1,6 posto, a realno je veća za 1,5 posto u odnosu na rujan ove godine.

Na godišnjoj razini, prosječna neto plaća u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je viša za 11,1 posto, dok je realni indeks bio veći za 8,8 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najviše prosječne neto plaće u listopadu ove godine isplaćene su u djelatnosti informacije i komunikacije u iznosu od 1.854 KM, zatim financijske i djelatnosti osiguranja 1.832 KM, te u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u iznosu od 1.792 KM.

Najniže prosječne neto zarade imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane u iznosu od 841 KM, zatim građevinarstvu od 972 KM te trgovini na veliko i malo i popravak motornih vozila i motocikala u iznosu od 996 KM.

Prosječna mjesečna bruto plaća zaposlenih u BiH u listopadu ove godine iznosila je 1.981 KM, što je nominalni rast za 1,6 posto, a realno je veća za 1,5 posto u odnosu na rujan ove godine.

Na godišnjoj razini, prosječna bruto plaća u listopadu 2023. godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je viša za 11,3 posto, a realno za devet posto.