Rasle cijene paprike, kelja, blitve..., najviše rasprave o krumpirima

krumpir, hladnjak, zdravlje, krumpir, nestašica
Ilustracija

Cijena kilograma kelja sada je od 1,20 do 1,50 KM, dok je cijena blitve osjetno rasla, tako da već sada njezina najveća cijena iznosi 2 KM.

Što se tiče hrane koja je pojeftinila, rajčica košta od 0,60 do 1,10 KM, zelena salata i crveni luk od 0,80 do 1 KM, a u blagom padu je i cijena mahuna, koje sada koštaju od 1,40 do 1,80 KM. Kada je krumpir u pitanju, njegova cijena je od 0,50 do 0,70 KM. Upravo krumpir poteže najviše rasprava među poljoprivrednim proizvođačima.

U Hercegovini je posljednjih dana svakodnevna tema, a razlog je to što je kod većeg broja proizvođača truli krumpir izvađen iz zemlje, a oni koji su ga iskopali zdravog, žale se kako sad dolazi do truleži.

Špekulira se o različitim razlozima, jedni tvrde kako je sjeme krumpira stiglo pokvareno u Hercegovinu, dok drugi smatraju kako se to događa zbog viška vode u zemlji. Od stručnjaka još nitko konkretno nije analizirao taj problem. Među ostalim proizvodima, konstantno dobru cijenu drži češnjak - od 3 KM u rinfuzi do 6 KM u vijencima. Unatoč činjenici da je ponuda obilna jer su, uz hercegovački luk, stigli i ljubinjski, ramski i semberski, ali i onaj iz Srbije, cijena mu uopće ne pada. Kada je voće u pitanju, sada je najakutalnije grožđe.

Cijena onog autohtonog je od 1,20 do 1,50 KM, ali već ga muči uvoz iz Makedonije, čije se grožđe prodaje i po 0,70 KM. Domaće proizvođače čeka još jedna teška borba...