RAMPA DIGNUTA, SIGNALIZACIJA ISKLJUČENA Mještani Žitomislića prepušteni na milost i nemilost vlakova

Rampa Žito

Čitateljica našeg portala obratila nam se s problematikom koja dugi niz godina muči stanovnike južnih mostarskih predgrađa.

Naime, kako tvrdi rampa na željezničkog prijelazu u Žitomisliću stvara glavobolje vozačima, ali i roditeljima budući da veći duži niz godina ne funkcionira onako kako bi trebalo. Na spomenutu rampu su se već žalili mještani, a kako kaže problem s njom je što radi određeno kraće razdoblje i onda se pokvari. Proces 'popravak-kvar' vrti se u krug godinama bez sustavnog rješenja i popravka.

Mještani ističu da su svakodnevno ugroženi prijelascima preko ove rampe, a sigurnost dodatno ugrožava i preglednost koja se može uočiti na fotografiji budući da se s lijeve strane kužica, a s desne prometna signalizacija.

Prije dvije godine dogodila se slična situacija, a tragedija je na svu sreću spriječena. Tada je kao i kod posljednjih događanja, rampa bila uredno podignuta dok je prolazio teretni vlak. Osim toga, na fotografiji se može primijetiti da je prometna signalizacija isključena u potpunosti.

OPASNOST NA PUTU MOSTAR - ČAPLJINA Rampa mjesecima podinuta dok vlakovi prolaze

Zahvaljujući pribranosti kolovođe u zadnji trenutak spriječena nesreća 2020. godine

U ranim satima 11. rujna u naselju Bačevići, zahvaljujući opreznosti i pribranosti vlakovođe teretnog vlaka Željeznica Federacije BiH, izbjegnuta je moguća tragedija.

MOSTAR Zahvaljujući pribranosti vlakovođe izbjegnuta tragedija

Naime, na pružnom prijelazu prilikom prolaska vlaka rampa se nije spustila te nije bilo nikakvog zvučnog i svjetlosnog signala. Primijetivši to, vlakovođa se pred sami pružni prijelaz zaustavio, budući da su se s obje strane pruge približavala dva osobna automobila. Vozači automobila su tom prilikom propustili vlak. 

Željezničke, ali i prometne nesreće na ovoj relaciji učestale posljednjih godina

Točno prije tri godine jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede u prometnoj nesreći automobila i vlaka koja se dogodila u subotu kod Mostara. U nesreći je sudjelovala osoba s automobilom Volkswagen Passat i lokomotiva J.P. Željeznice FBiH, a prometna nesreća dogodila se u ranim jutarnjim satima u naselju Bačevići.

Osim nesreća s ljudskim faktorom, protekle dvije godine dogodio se niz prometnih nezgoda izlijetanja vlakova s tračnica.



Teretni vlak Željeznica FBiH u ranim jutarnjim satima iskočio je iz tračnica nakon što je prethodno na spomenutom lokalitetu došlo do odrona. Veliki kamen zaustavio se na pruzi te je vlak, nakon udara od njega, iskočio iz kolosijeka. Dvojica strojovođa koja su se nalazila u lokomotivi prošla su s lakšim ozljedama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.