RAME UZ RAME SA SINDIKATIMA Je li moguće da je naše vodstvo postalo bezosjećajno?

SKB Mostar - Sveučilišna klinička bolnica Mostar
hercegovina.info

Zdravstveni suradnici Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru uputili su dopis u kojem podržavaju napore kolega iz sindikata u borbi za prava zdravstvenih djelatnika.

Njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

“Pišemo ovaj dopis kako bi senzibilizirali medijsku javnost i pučanstvo u Bosni i Hercegovini o aktualnom štrajku zdravstvenih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kojem je povod bio nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

Sindikat zdravstvenih djelatnika bio je ujedinjen do 2017., te je zastupao sve radnike u zdravstvu. Te godine, dolazi do izdvajanja doktora medicine i stomatologije u zaseban sindikat. Razumijevajući ekonomsku situaciji u BiH, ali i pandemiju Covid a 19, u kojoj se nalazimo, nastojimo ovim dopisom obraniti naš ljudski, profesionalni i stručni integritet.

I ne samo naš, nego i naših kolega zdravstvenih djelatnika i drugog pomoćnog osoblja. Svojim radom od trećeg mjeseca 2020. godine dokazujemo da strah nije emocija koja nas vodi već suočeni s novonastalom pandemijom svi jednako sudjelujemo u liječenju oboljelih. Tako su ruku uz ruku u radu sa zaraženim pacijentima sudjelovali doktori, medicinske sestre ali i ostalo osoblje, svatko sa svojim doprinosom.

Zdravstvo čini mozaik ljudi s različitim profesionalnim interesima i samo zajedničkim naporom i složnošću možemo funkcionirati kao jedno, za dobro naših pacijenata.

Zar je moguće da i u današnje vrijeme ljude dijelimo na staleže i da postoji transparentna diskriminacija prema određenim strukama? Ovakvim stavom se direktno krše temeljna ljudska prava.

Po definiciji iz psihologije antisocijalna osobnost je obilježena bezosjećajnim zanemarivanjem prava i osjećaja drugih osoba i ne možemo se ne pitati je li moguće da je naše vodstvo i društvo postalo takvo?

Shodno navedenom, a u svrhu poboljšanja radnih prava i odnosa, zahtijevamo potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Prethodni je istekao u kolovozu 2019 god. Ovim našim djelima i zahtjevima želimo da mi radnici ostvarimo bolju zaštitu te sva ekonomska i socijalna prava koja su zajamčena Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europskom socijalnom poveljom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

S mišlju da u našem društvu još uvijek ima malo empatije, razumijevanja i poštovanja ljudskog dostojanstva nadamo se da će se ovaj štrajk riješiti na obostrano zadovoljstvo i korist. Istovremeno pružamo punu podršku Sindikatu SKB Mostar kao i vodstvu Sindikata u daljnjem radu, naveli su zdravstveni suradnici SKB.