RAGUŽ Nisu krive Ćavar i Baralija za izbor Kordića već mi, nama prijetite

Slaven Raguž
hercegovina.info

"Nisu krive Ćavar i Baralija što je izabran Kordić, već mi – nama prijetite", poručio je to predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž, u gostovanju na televiziji N1.

Upitan zašto je HRS u konačnici stao uz HDZ, te što očekuju od nove gradske vlasti u Mostaru, Raguž je rekao.

“Ono što smo mi tvrdili je da nećemo ulaziti u bilo kakve koalicije i u sporazume sa HDZ-om, a antihrvatska histerija koja je generirana od strane političkog Sarajeva, počev od Bakira Izetbegovića, koji je govorio da će raditi blokade rada Gradskog vijeća, od pola ili cijelu godinu, koliko se izabere, odnosno da se ne izabere gradonačelnik Hrvat, pa do BH bloka, odnosno SDP-a i Nikšića koji su se pridružili toj protuhrvatskoj kampanji, govoreći da probosanci u sred Mostara moraju zavladati gradom Mostarom, kao da je gradonačelnička pozicija ima apsolutističke ovlasti i kao da ne postoji Gradsko vijeće, pa sve do Medžlisa islamske zajednice, koji je na jedan sumanut način napao doktora Milivojevića. Jednostavno ta jedna protuhrvatska histerija je natjerala nas je da sjednemo za stol, ne sa HDZ-om, nego s Kordićem, da definiramo jedan cijeli set mjera od problema i projekata, nudeći neke svoje rješenje i da vidimo hoće li on prihvatiti naš program”, rekao je Raguž.

Kazao je i da je istina da je Kordić HDZ kandidat, ali da su oni jedan cijeli set tih mjera uputili prema SDA, od koje nisu dobili odgovor.

“Na telefonskom razgovoru su mi kazali da razgovaram sa Salemom Marićem, a ne sa dr. Guzinom. Kao da je Salem Marić kandidat ispred Koalicije za Mostar za gradonačelnika, a ne gospodin Guzin, što je pokazalo dozu neozbiljnosti i pogrešan pristup. Otklon od HDZ BiH mi smo pokazali u samom radu vijeća”, naveo je, dodavši da su u prvom krugu izbora bili suzdržani, i rekli da će njihov glas ovisiti od odgovornosti kandidata.

Na pitanje voditelja Zvonka Komšića, je li HRS oporba koja uvjetuje, i ukoliko dobiju obećanje da će ti uvjeti biti ispunjeni, onda postaju dio vladajuće koalicije, odgovorio je:

“Ne mi ne postajemo dio vladajuće koalicije ni u kojem scenariju. Već sam rekao da smo odbili sve funkcije u gradskoj administraciji, odbili smo mjesto predsjedavajućeg u Gradskom vijeću sa jedne strane, a odbili smo i ponude koje su dolazile sa druge strane. Osobito kad je došao onaj suludi prijedlog o rotirajućem načelniku, gdje su i nama nuđene pozicije da budemo dio te rotacije. Bili smo prinuđeni na kompromis. Politika je umijeće mogućeg. Alternativa je bila daljnja blokada, prekidanje sjednice, napuštanje sjednice, neomogućavanje kvoruma i ja postavljam pitanje – jesu li žitelji grada Mostara gradske vijećnike birali da se napuštaju sjednice i prave cirkus od Gradskog vijeća ili da se krenu boriti sa problemima koje tište Mostar”. 

Dodao je da jesu oporba, te da očekuju transparentnost u trošenju javnih sredstava.

“Mi imamo osam godina nenamjenskog, netransparentnog i kriminalnog koruptivnog utroška proračuna grada Mostara koji je praktično podijeljen po narkokartelskom načinu djelovanja, gdje imate određen dio proračunskih sredstava kojim upravlja SDA, a drugim dijelom HDZ. Na papiru stoji da je u jednoj godini potrošeno preko 60 milijuna nenamjenskih i netransparentno, smatramo da ta cifra dolazi i do sto milijuna maraka. Sad pomnožite puta osam godina od kad ne funkcionira izvršna vlast, možete vidjeti koje su razine toga SDA-ovskog HDZ-ovskog kriminala koji je bio u gradu Mostaru”, istaknuo je Raguž.