Raguž: Nema spremnosti da se podijele moć i utjecaj Bošnjaka po pitanju izbora člana Predsjedništva

Martin Raguž, BIH, Martin Raguž, Hrvatski narodni sabor, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ 1990, BIH, Sejdić i Finci, Martin Raguž, Sejdić i Finci, BIH, Martin Raguž, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ BiH, HDZ 1990, HDZ 1990, Martin Raguž, Martin Raguž, bolnica, Christian Schwarz-Schilling, Martin Raguž, Martin Raguž, platforma, BIH, Martin Raguž
...za rješenje pitanja "Sejdić-Finci" u okviru zadnjeg prijedloga koji se našao u Bruxellesu u usmenoj formi.On smatra da je dobro da se detektiraju one snage koje djeluju netransparentno kada je riječ o europskom putu.

"Problem je, uglavnom, u političkom Sarajevu. Ne dovodim u pitanje dimenziju spremnosti da se ide u Europu, ali još nema spremnosti da se podijele moć i utjecaj koji Bošnjaci dominantno imaju kada je u pitanju izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/", naveo je Raguž za "Večernji list", izdanje za BiH.

Govoreći o sastanku političkih lidera iz BiH 10. listopada u Bruxellesu sa europskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, Raguž je rekao da je rezerve prema Fileovom modelu za rješavanja pitanja "Sejdić-Finci" imao SDP, dok se druge stranke nisu definitivno izjasnile.

Raguž je pojasnio da Fileov prijedlog predviđa da onaj tko osvoji najveći broj glasova iz FBiH ulazi u Predsjedništvo BiH, te da mu se računaju najbolji rezultati u pet županija, a da se drugi član Predsjedništva bira sa područja preostalih pet županija.

Predsjednik HDZ-a 1990 istaknuo je da u ovoj stranci "nisu sretni s asimetričnim rješenjem izbora članova Predsjedništva", ali da je to potencijalno jedno od rješenja.

"HDZ 1990 i HDZ BiH ni u tom pitanju modela nisu bili ultimativni, ali smo bili čvrsti i jedinstveni. Ovdje je temelj da se prihvati načelo da se ne nameće politička i izborna volja hrvatskom narodu", zaključio je Raguž.

On je poručio da bez postizanja dogovora unutar BiH, zasnovanog na punoj ravnopravnosti, neće biti napretka.

Raguž je juče o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom i predstavnicima Fileovog tima.