Radončić ne bi primao više migranata, kaže nema ih ni u RS-u, ni u Hercegovini

Radončić ne bi primao više migranata, kaže nema ih ni u RS-u, ni u Hercegovini
Armin Durgut/PIXSELL

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je danas u Sarajevskoj zračnoj luci da će u četvrtak na sjednici Vijeća ministara BiH najvjerovatnije biti razgovora o eventualnom otvaranju granica.

Na pitanje novinara šta je s bh. građanima koji rade na kruzerima, Radončić je kazao da sve kontakte drži Ministarstvo vanjskih poslova preko svog tima koji radi 24 sata.

- Ljudi na kruzerima kada je u pitanju naša regija doživljavaju istu sudbinu, da mnoge velike zemlje ne žele da ih prime na svoju teritorij, oni praktično plutaju. Znam da naše Ministarstvo vanjskih poslova pokušava na sve načine da ih dovede u BiH – dodao je Radončić.

Na upit o eventualnom otvaranju granica BiH, Radončić je podsjetio da se zatvaranje koordiniralo s regijom odnosno susjednim zemljama.

- Mislim da ćemo u četvrtak najvjerovatnije na Vijeću ministara razgovarati i na tu temu. Nama je jako važno da se granice relaksiraju zbog ulaska biznisa, gospodarstvenika, industrijalaca koji to očekuju nekoliko mjeseci, ali je također važno da Vijeće ministara to uskladi sa zahtjevima medicinske struke. Čini mi se da smo tu veoma blizu da uradimo ono što su uradile naše susjedne države, da se granice oslobode za ljude koji iz poslovnih razloga žele ući u BiH – rekao je Radončić.

Kada je riječ o migrantima, te najave da nam slijedi drugi val dolazaka Radončić je rekao da treba očekivati migrante iz Grčke.

- Tamo ih je stotinjak tisuća i oni će krenuti prema Hrvatskoj preko BiH. Znate i sami da tu imamo različita mišljenja. Ono što ja zagovaram je vrlo energičan pristup, njihovo obeshrabrivanje, zaustavljanje i legalno deportiranje. Neki drugi misle da trebamo šutjeti, praviti nove kampove. Neću dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp za 3.000 ljudi, već imamo 3.000 ilegalnih migranata. Cijela Srbija ima 6.000 migranata koje hoće da prihvati. Ne možemo dozvoliti da nam desetak tisuća ili 30.000 dođe na prostor gdje samo žive Bošnjaci. l zašto netko ne uvjerava Dodika ili Čovića da moraju primiti migrante, nego samo Radončića i prostor gdje žive Bošnjaci. Ja na to neću pristati. Potpuno čista pozicija – rekao je.

Smatra da je poanta da se medijskim i političkim radom migranti obeshrabre da dolaze u BiH.

- Njima je neko rekao da Radončić nije u pravu. U pravu je pakistanski veleposlanik. I taj ko im je to rekao sad nek preuzme odgovornost. To je gospodin Džaferović. U tom smislu BiH mora potpuno suverenistički i bez straha preuzeti odgovornost i jasno kazati da ne želimo primiti ilegalne migrante. Prvo što ne znamo njihov identitet, drugo, ne možemo ekonomski podnijeti taj teret. Kada to radi Mađarska, SAD, Poljska to je normalno, a kada uradi nekog od bošnjačkih političara to je strašna vijest, tabu tema. I normalno je da RS nema nijednog migranta, kao i prostor gdje Hrvati većinski žive. Svi su navalili na Bošnjake i Ministarstvo sigurnosti. Ne želim na to pristati, ne moram biti ministar, ali neću otvarati granice za ilegalne migrante jer znam šta to znači za 5 ili 10 godina za ovu zemlju – pojasnio je Radončić.

Dodao je da smatra da je ključ regionalna suradnja.

- Ključ je u Bruxellesu. Ne mogu migranti ući na granicu Grčke i izaći, a da nam EU drži lekcije kako da se ponašamo prema njima, oni ih puste. Migranti su globalni problem. Nećemo dozvoliti da BiH bude plato za migrante, gdje će određene zemlje preko humanitarnih organizacija vršiti izbor najkvalitetnijih kadrova, zidara, tesara, ilegalno ih uvoditi u zemlje, a onaj najgori dio populacije ostavljati BiH. Migranti ostaju godinama, a ne mjesec ili dva. To je ogromna sigurnosna prijetnja, ne samo za BiH već i za EU – dodao je Radončić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.