RADNICI RITE ODRŽALI ŠTRAJK "Primanja su nikakva i ovdje svaki dan netko oboli od karcinoma, a nitko to ne gleda"

RiTE Gacko štrajk
Hercegovina.info

Nakon neuspjelih pregovora s upravom Elektroprivrede Republike Srpske, radnici RiTE Gacko danas su stupili u polusatni štrajk. Zahtjev radnika je povećanje plaća i to povećanjem cijene rada sa 150 na 170 KM, kao i izmjene kolektivnog ugovora gdje bi se radnicima u proizvodnji i onima s otežanim uvjetima rada povećale plaće.

Zaposleni u RiTE Gacko kažu da su stupili u štrajk jer su najmanje plaćeni oni koji najviše doprinose proizvodnji i rade na najtežim poslovima.

"Primanja su postala nikakva. Poskupilo je sve 300 posto. Radnici u proizvodnji uopće se ne cijene. Ne možete shvatiti kako je teško u rudniku gdje su uvjeti katastrofalni. Ima problema i unutar tvrtke. Donose se škole, diplome, nitko ne dolazi u proizvodnju, svi bježe. Mi samo tražimo da nam se poveća plaća, poboljšaju uvjeti rada, jer ovdje svaki dan netko oboli od karcinoma , a nitko to ne gleda“, kaže za Hercegovina.info Slavenko Adžić, nadzornik u rudniku RiTE Gacko.

RiTE Gacko štrajk

Predsjednik Sindikata RiTE Gacko Željko Tepavčević je naveo da radnici neće odustati od zahtjeva i da očekuju nastavak pregovora s Elektroprivredom i Vladom RS.

"Od naših zahtjeva nećemo odustati. Nastavit ćemo dalja pregovaranja s Elektroprivredom i Vladom RS. Ono što mogu najaviti jest da od 28. studenog kreću sve zajedničke aktivnosti sindikata RiTE Gacko i RiTE Ugljevik, koji će voditi ka obustavi proizvodnje onako kako je to zakon propisao, a to je za 20 posto. Mi smo otvoreni za pregovore i smatramo da ima dovoljno novca u Elektroprivredi, koja mora povesti računa prema svojim zaposlenima“, istaknuo je Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE Gacko.

Predstavnici radnika RiTE Gacko prije par dana održali su sastanak sa rukovodstvom Elektroprivrede RS. Tom prilikom iz ERS-a je poručeno da je Elektroprivreda jedna cjelina, te da nije moguće mijenjati cijenu rada i kolektivni ugovor samo na nivou RiTE Gacko i RiTE Ugljevik. Za to je, poručili su iz uprave ERS-a, potrebno sagledati zahtjeve svih sindikalnih organizacija, svih ovisnih poduzeća, koji su članovi mješovitog holdinga. Sindikalni odbori zavisnih poduzeća moraju svoje zahtjeve usuglasiti s upravama ovisnih poduzeća, gdje mora postojati pravna osnovanost, jasne i detaljne analize o procjeni o kojem iznosu financijskih sredstava se radi dodali su iz ERS-a.