RADILI SMO PUNO, NO ŠTO SMO PROMIJENILI Zaustavili urbicid, podnosili kaznene prijave, odjavili Messija

Nova godina vatromet sat ponoć
Ilustracija

Kada je u pitanju portal Hercegovina.info ono što je posebno obilježilo naš rad u prošloj, ali i pretprošloj godini je svakako Afera urbicid. Radi se o serijalu tekstova o bespravnoj izgradnji i ilegalnim dozvolama koje su se godima izadavale u Mostaru.

Tu smo objekat po objekat raskrinkavali protuzakonite radnje, pogodovanje investitorima. Sve je rezultiralo kaznenom prijavom, Tužiteljstvo HNŽ-a je formiralo predmet, naložilo istražne radnje FUP-u koji je izuzeo svu dokumentaciju iz Grada Mostara.

Urbicid smo pozicionirali i u središte kampanje u Mostaru, te nagnali i novu vlast da joj jedan od prvih poteza bude zaustavljanje procesa izdavanja ilegalnih dozvola.

Radi se o nizu članaka koje smo tagirali pod afera urbicid. Danas, s vremenskim odmakom znamo da iza ovih članaka stoje dani i mjeseci sustavnog rada, a ne znamo na koji smo od njih najponosniji. Najponosniji smo pak što smo zaustavili građevinsku mafiju, i što će naša djeca imati bolji grad, premda će se posljedice urbicida ispravljati desetljećima, ako ne i stoljećima.

Od prvog članka na temu urbicida prošle su dvije godine, danas više urbicid ne otkrivamo kao pojavu, nego bilježimo ono što poduzimaju istražni organi temeljem našeg pisanja. Najnoviji članak o urbicidu je iz Konjica, gdje je Konjičanka završila na ulici zbog urbanista iz tog grada. I o tom slučaju se počelo javno govoriti nakon našeg pisanja.

Osim što je u potpunosti zaustavljen proces izdavanja ilegalnih dozvola u Mostaru, i neka stara gradilišta su zapečaćena nakon naših zahtjeva za postupanje – primjerice ono na vikendici Hasana Pekušića na Buni gdje nema dozvola. Ranije smo zapečatili i gradilište u Malom Polju, gdje su SDA-ovci utjerali bagere u rijeku.

Borili smo se, serijalom članaka, pozivajući sve općine redom, da i zaboravljene Mostarke dobiju barem simboličnu naknadu za opremanje djeteta, što se i dogodilo. Upirali smo prstom u Audija koji je kupljen u jeku koronavirusa u Mostaru, dok inspekcija nema čime na teren. I on je prošlost. Pisali smo o spornoj kupoprodaji prostora za potrebe ZZO-a u Prozor-Rami, te podnijeli i kaznenu prijavu, što je također predmet u Tužiteljstvu HNŽ-a. Pisali smo o izbacivanju Plivinih lijekova s županijske liste, nakon čega je sve to potvrdila i Pliva. Prezentirali smo vam i tvornicu lijekova u Gornjim Mamićima, u vlasništvu sina ravnatelja SKB-a. Otkrivali smo i koje sve prazne zgradurine i zašto kupuje Elektroprivreda HZ HB, te koliko je uistinu kućanstava izdvojilo marku za televiziju. 

Pisali smo i o ministru koji je rodnu kuću okitio asfaltom i igralištima, a nabavio vozilo poput Messija. Ne možemo reći da se i tu nije nešto promijenilo. Skupocjeno vozilo je odjavljeno i sklonjeno, a ministar je objavio imovinsku karticu. Pisali smo i tko sve gradi solare po Hercegovini, te upadali na sastanke tim povodom u mostarskim restoranima.

Gurali smo i 'male' stvari, da se siromašni smjeste u domove, da djeca s poteškoćama u razvoju dobiju prijevoz.

Bili smo kontinuirano nemirni u potrazi za istinom i pravdom. Čitatelji su nas marljivo pratili na našem ludom putu, pisali da smo jedino svjetlo u vremenima mraka. Za godinu dana posjetilo nas je 3.5 milijuna jedinstvenih korisnika. S novom energijom i snagom i vjerom u bolje sutra startamo i u 2022. Pripremamo more dobrih priča. Ostanite s nama. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.