RADILI SMO PUNO, NO ŠTO SMO PROMIJENILI Zaustavili urbicid, podnosili kaznene prijave, odjavili Messija

RADILI SMO PUNO, NO ŠTO SMO PROMIJENILI Zaustavili urbicid, podnosili kaznene prijave, odjavili Messija
Ilustracija

Kada je u pitanju portal Hercegovina.info ono što je posebno obilježilo naš rad u prošloj, ali i pretprošloj godini je svakako Afera urbicid. Radi se o serijalu tekstova o bespravnoj izgradnji i ilegalnim dozvolama koje su se godima izadavale u Mostaru.

Tu smo objekat po objekat raskrinkavali protuzakonite radnje, pogodovanje investitorima. Sve je rezultiralo kaznenom prijavom, Tužiteljstvo HNŽ-a je formiralo predmet, naložilo istražne radnje FUP-u koji je izuzeo svu dokumentaciju iz Grada Mostara.

Urbicid smo pozicionirali i u središte kampanje u Mostaru, te nagnali i novu vlast da joj jedan od prvih poteza bude zaustavljanje procesa izdavanja ilegalnih dozvola.

Radi se o nizu članaka koje smo tagirali pod afera urbicid. Danas, s vremenskim odmakom znamo da iza ovih članaka stoje dani i mjeseci sustavnog rada, a ne znamo na koji smo od njih najponosniji. Najponosniji smo pak što smo zaustavili građevinsku mafiju, i što će naša djeca imati bolji grad, premda će se posljedice urbicida ispravljati desetljećima, ako ne i stoljećima.

Od prvog članka na temu urbicida prošle su dvije godine, danas više urbicid ne otkrivamo kao pojavu, nego bilježimo ono što poduzimaju istražni organi temeljem našeg pisanja. Najnoviji članak o urbicidu je iz Konjica, gdje je Konjičanka završila na ulici zbog urbanista iz tog grada. I o tom slučaju se počelo javno govoriti nakon našeg pisanja.

Osim što je u potpunosti zaustavljen proces izdavanja ilegalnih dozvola u Mostaru, i neka stara gradilišta su zapečaćena nakon naših zahtjeva za postupanje – primjerice ono na vikendici Hasana Pekušića na Buni gdje nema dozvola. Ranije smo zapečatili i gradilište u Malom Polju, gdje su SDA-ovci utjerali bagere u rijeku.

Borili smo se, serijalom članaka, pozivajući sve općine redom, da i zaboravljene Mostarke dobiju barem simboličnu naknadu za opremanje djeteta, što se i dogodilo. Upirali smo prstom u Audija koji je kupljen u jeku koronavirusa u Mostaru, dok inspekcija nema čime na teren. I on je prošlost. Pisali smo o spornoj kupoprodaji prostora za potrebe ZZO-a u Prozor-Rami, te podnijeli i kaznenu prijavu, što je također predmet u Tužiteljstvu HNŽ-a. Pisali smo o izbacivanju Plivinih lijekova s županijske liste, nakon čega je sve to potvrdila i Pliva. Prezentirali smo vam i tvornicu lijekova u Gornjim Mamićima, u vlasništvu sina ravnatelja SKB-a. Otkrivali smo i koje sve prazne zgradurine i zašto kupuje Elektroprivreda HZ HB, te koliko je uistinu kućanstava izdvojilo marku za televiziju. 

Pisali smo i o ministru koji je rodnu kuću okitio asfaltom i igralištima, a nabavio vozilo poput Messija. Ne možemo reći da se i tu nije nešto promijenilo. Skupocjeno vozilo je odjavljeno i sklonjeno, a ministar je objavio imovinsku karticu. Pisali smo i tko sve gradi solare po Hercegovini, te upadali na sastanke tim povodom u mostarskim restoranima.

Gurali smo i 'male' stvari, da se siromašni smjeste u domove, da djeca s poteškoćama u razvoju dobiju prijevoz.

Bili smo kontinuirano nemirni u potrazi za istinom i pravdom. Čitatelji su nas marljivo pratili na našem ludom putu, pisali da smo jedino svjetlo u vremenima mraka. Za godinu dana posjetilo nas je 3.5 milijuna jedinstvenih korisnika. S novom energijom i snagom i vjerom u bolje sutra startamo i u 2022. Pripremamo more dobrih priča. Ostanite s nama. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.