RADIKALNI BOT IZ LUXEMBURGA Sud BiH potvrdio optužnicu za izazivanje mržnje protiv Jasmina Mulahusića

Jasmin Mulahusić i Bakir Izetbegović

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno je za Detektor iz Državnog tužiteljstva.

U optužnici, u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Mulahusić od 2021. do 2023. godine kontinuirano putem svojih profila na društvenim mrežama objavljivao sadržaje prema osobama koje je medijski obrađivao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše s namjerom da kod njih i članova njihovih obitelji izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, pa je tijekom navedenog razdoblja javno pozivao na otpuštanje s radnih mjesta u institucijama BiH osoba srpske i hrvatske nacionalnosti.

Mulahusić je, kako se dalje navodi u optužnici, djelujući na ovaj način prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njihovim radikalnim shvaćanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike da ih kazne, što su i učinili na način da su na njegovim javnim objavama ostavljali komentare izrazito prijetećeg i uvredljivog sadržaja.

U optužnici se navodi kako je Mulahusić ove radnje počinio u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost, te na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima.

Detektor je ranije pisao kako je Mulahusić u rujnu 2021. bio uhićen i saslušan kao osumnjičeni. Tada je Tužiteljstvo navelo da se dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkim organizacijama. Njegova Obrana je na ročištu o prijedlogu za određivanje pritvora navela da nije saslušavan na okolnosti povezanosti s “Al-Kaidom”.

Istog dana, Sud je odbio prijedlog Tužiteljstva, a Mulahusić je pušten na slobodu bez mjera zabrane.

Iz Tužiteljstva su ranije priopćili kako će navode optužnice dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.