FOTO/VIDEO  RADAR Vozači oprez, gleda vas pametno oko

Radarski sustav SmartEye
Hercegovina.info

Fotoreporter portala Hercegovina.info je boravio nekoliko sati sa ekipom za sigurnost prometa, odnosno ekipom koja upravlja radarskim sustavom 'SmartEye ST-1', kojeg je nabavio MUP Hercegovačko - neretvanske županije prije nekoliko mjeseci, a koji je nedavno stavljen u upotrebu.

U samo nekoliko sati zabilježili su više od 70 prekršaja prekoračenja brzine i to na lokacijama Nova gradska magistrala, Žitomislići, Buna, Blagaj. Za vrijeme našeg boravka sa policijskom patrolom, rekorder je bio vozač koji je vozio 144 km/h na mjesti gdje je bilo ograničenje 80 km/h uz toleranciju od 10 km/h.

Radarski sustav SmartEye

Tvrtka PolCam Systems iz Poljske dizajnirala je sustav SmartEye ST-1 i namijenjen je za automatsko praćenje prometa i prikupljanje dokaza primjenom radara za praćene i kamera visoke razlučivosti. Samo jedan ovakav SmartEye može nadzirati promet vozila na čak šest prometnih trakova u oba smjera i bilježiti prometne prekršaje. 

Može pratiti položaj i brzinu čak 32 vozila. Sustav uključuje radar za praćenje s različitim modelima kamere od 1,3 do 20 megapiksela. Sustav snima jednu ili seriju slika visoke razlučivosti po prekršaju. Na zaslonu se mogu vidjeti oznake vozila, lista prekršaja, prikaz ceste, brzina kojom se vozila kreću na određenoj dionici ceste itd.

Sadržaj se učitava...

Ovaj sustav bilježi brzinu vozila, korištenje ili nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobilnog aparata tijekom vožnje, te ostale pojedinosti, osim razinu alkohola u krvi. Pri tome policijski službenici ne moraju zaustaviti automobil koji je u prekršaju, nego se podaci šalju u bazu, a potom se informacija o prekršaju sa iznosom kazne šalje vlasniku automobila na kućnu adresu sa opisom prekršaja, na kojoj dionici ceste je 'uhvaćen' i drugi detalji propisani zakonom.

Osim navedenog, ovaj sustav može snimiti i lice vozača u visokoj rezoluciji, te ne može doći do 'izvlačenja' kako određena osoba nije upravljala automobilom u vrijeme počinjenog prekršaja.

Radarski sustav SmartEye

Visina kazne ovisi od prekoračenja brzine, te tako ako je prekoračenje brzine od 10 do 20 km na sat više od propisane, kazna je 50 KM. Ako je prekoračenje od 20 do 30 iznad propisane onda je kazna 100 KM dva kaznena boda i 30 dana zabrane upravljanja vozilom, a ako je vozač prekoračio ograničenje više od 30 km/h, kazna je 400 KM dva kaznena boda i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom.

Iz MUP-a HNŽ je navedeno kako ovaj sustav ispunjava sve trenutačne uvjete po EU standardima uključujući zahtjeve za odobrenjem tipa u različitim europskim institutima za mjeriteljstvo. Za sada ovaj mobilni radarski sustav djeluje od mosta Begića i Begovića do Žitomislića, odnosno na području Policijske uprave Mostar. Postoje indicije da ovakav sustav bude nabavljen i za Policijske uprave Čapljina i Konjic, ali o tom potom. Cijena uređaja je iznosila oko 100 000 KM.

Radarski sustav SmartEye

Ovom prilikom redakcija portala Hercegovina.info zahvaljuje MUP-u Hercegovačko - neretvanske županije, Policijskoj upravi Mostar, te službenicima s kojima smo boravili na omogućavanju snimanja novog policijskog radara na našim cestama.