PUTOVANJE AUTOBUSOM Kakvi su uvjeti na što se putnici najčešće žale?

Vozač autobusa
Ilustracija

Nakon što je nekoliko avio kompanija krajem prošle godine obustavilo svoje letove iz i u glavni grad Bosne i Hercegovine, putnici su alternativu pronašli u autobusnom prijevozu. N1 je provjerio kakvi su uvjeti putovanja i na što se putnici najčešće žale.

Zahvaljujući različitim autoprijevoznicima, daleke, europske zemlje nisu nam nedostižne. Krcati autobusi kreću iz Bosne i Hercegovine, najčešće ka Njemačkoj ili Austriji. Za razliku od brzih aviona, međunarodna vožnja autobusom iziskuje mnogo vremena. Do Frankfurta stižete za otprilike 20 sati, do Minhena 17, do bližeg Beča u prosjeku, 13. Oni strpljivi nemaju primjedbe ni na dužinu, niti uvjete putovanja.

"Meni je dobro samo dug put", kaže jedan od putnika.

"Jako su prijatni i ljubazni, jest da je malo podalji put, ali dobro Bože moj. Uvjeti su sada takvi, snijeg je", dodaje druga putnica.

"Oduševljeni sam. Ovo nam je prvi put da ne idemo automobilom", komentar je jedne putnice.

"Prezadovoljna. Meni da se ne sviđa ja bih išla avionom, a ne autobusom

Za razliku od onih zadovoljnih, na internet stranicama mogu se pronaći potpuno drugačija mišljenja.

"Putovanje je kasnilo više od dva sata. Autobus je u više navrata stao i nije mogao krenuti. Nitko nas nije informirao o neispravnosti autobusa i o činjenici da ćemo kasniti, sve u svemu nepouzdani i loši", jedan je od komentara.

"Vožnja je užasna i nesigurna, čistoća autobusa užasna uz puno smrada", napisao je drugi nezadovoljni putnik. 

Hoće li putnici stići na vrijeme, često ne ovisi od prijevoznika. Prste umiješaju i vremenski uvjeti.

“Ja vozim Sarajevo Frankfurt. Uvjeti puta i snježne padaline, koje su se pojavile i dole u Sloveniji i Austriji jednostavno umanjuju malo sam protok vožnje, ali uglavnom ide”, kazao je vozač Almir Mujkanović.

Dok u inozemstvo idu noviji autobusi, za međugradski prijevoz namijenjeni su, uglavnom oni koji više od deset godina voze bh. drumovima. Putnici negoduju i zbog kašnjenja, čestih, stajanja zbog preuzimanja pošiljki.

“Imala samo osjećaj kao da je brza pošta. Sad idemo ukrcati ono, iskrcat ćemo ono. Gubljenje vremena na to, a stajanje na stajalištima nula bodova. Mi smo evo iz Srebrenika stigli, imali smo jednu pauzu od 5 minuta”, kazala je jedna putnica.

Skuplja cijena karata još jedna je od zamjerki građana. Ipak, to je bio neophodan i neminovan korak, zbog rasta cijena goriva, stava su prijevoznici.