PUTIN OSTAVIO SAMO REŽIMSKE MEDIJE Vodeći istraživački list izgubio dozvolu za rad u Rusiji

Novaja Gazeta,Putin

Moskovski sud je u ponedjeljak podržao odluku ruskih vlasti kojom se ukida dozvola za rad Novaji Gazeti, neovisnim novinama koje su godinama oštro kritizirale Kremlj. Najnovija žrtva Kremljevog vala ukidanja sloboda i cenzuriranja neovisnih medija i opozicijskih aktivista je Novaja Gazeta, neovisni list koji je godinama kritizirao Kremlj. Moskovski sud je u ponedjeljak podržao odluku ruske vlasti, kojom im se ukida dozovola za rad.

Ovaj napad na Novayu Gazetu još je jedan u nizu pokušaja Kremlja da cenzurira i utiša sve one u Rusiji koji se usude krizitrati katastrofalnu "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini. Dmitrij Muratov, Nobelom nagrađivani novinar i urednik lista, nazvao je odluku moskovskog suda "političkom, bez trunke pravne osnove", prenosi ABCnews

Ruski nadzornik medija Roskomnadzor optužio je list da nije dostavio dokumente vezane uz promjenu vlasništva 2006. godine. Novine Novaja Gazeta, nepokolebljiv medij ruske medijske scene osnovan 1993. godine sredstvima od Nobelove nagrade za mir pokojnog sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, formirale su se kao vodeći ruski istraživački medij, iako se sloboda tiska u Rusiji postupno gasila, piše Dnevnik.hr.

List je u ožujku prestao izvještavati o ruskoj invaziji nakon što je upozoren na kršenje novog zakona koji nameće strogu cenzuru izvještavanja o sukobu u Ukrajini. Redakcija lista potom je pokrenula internetski portal u Europi, čije su objave također blokirale ruske vlasti. Muratov je ostao u Rusiji i u subotu je predvodio pogrebnu povorku Gorbačova, svog financijskog pokrovitelja i prijatelja.