PUT MIROVINE Od bankomata - do Elektroprivrede

Umirovljenici
Hercegovina.info

Počela je isplata srpanjskih mirovina u Federaciji BiH. Minimalna isplaćena mirovina ostala je na razini dosadašnje - 372 marke. Odlukom entitetske Vlade, iznos mirovina bit će povećan u rujnu, kada će mirovina za kolovoz biti veća za 2,8 posto.

Ovo nije priča o držanju distance. Iako bi mogla biti. Ovo je priča o "putu mirovine". Za razliku od nekih drugih puteva, ovaj je dobro poznat i brz. Od bankomata - do Elektroprivrede, piše N1.

"Ovdje siđem u A fazu, podignem mirovinu i evo ponijela sam, vidite, da platim račune", kazala je jedna umirovljenica.

"Voda, grijanje i šta ostane za hranu. I to je to. Da nam je dragi Bog na pomoći, a izgleda ovi što nas vode, vode nas u glib i blato", kazao je umirovljenik.

Sa zagarantirane 372 marke toliko mogu. S najavljenim povećanjem od 2,8 posto, moći će - malo više. Vlada FBiH donijela je odluku kojom usklađuje mirovine sa rastom cijena i BDP.

"Zadužuje se Zavod PIO MIO FBIH da u skladu sa članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju izvrši usklađivanje mirovine u visini zbira 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta BDP u FBIH u prethodnoj godini, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, i iznosu 2,8%", navodi se priopćenju Vlade FBiH.

Biće to dodatnih mjesečnih 10,5 maraka u novčanicima umirovljenika. A dobit će ih u rujnu. I to retroaktivno, za proteklih 8 mjeseci.

A evo šta o tom povećanju kažu umirovljenici:

"To je kap u moru, dobro će doći, ali to nije to. Čovjek treba da živi životom dostojnog čovjeka."

"Ako hoće ako neće, ostaću živa i bez toga."

"Komarcu ako iščupaš nogu odoše crijeva, eto...doviđenja."

Saznaje se, ranije je problem nastao zbog činjenice da trenutna zakonodavstvo ne prepoznaju djelovanje u stanju nesreće. Nejasno je bilo da li usklađivanje mirovina treba izvršiti za cijelu godinu ili se ipak izuzimaju 4 mjeseca pandemije.

"Zakon o koroni je bio zakon o pomoći, a ne ukidanju prava. Ispade da su samo umirovljenici i šteta njima, i imamo tehničkih problema. Kako će penzija koja je usklađena 1. siječnja. Tko će imati pravo da njima umanji mirovinu za svibanj, lipanj i srpanj i na osnovu čega. Što znači da je odluka 29. juna protuzakonita", kazao je Haso Halilović, predsjednik UO Saveza udruženja umirovljenika TK.

Ovu odluku Vlada FBIH je danas stavila van snage, a donijela novu, koja usklađuje mirovine za cijelu 2020. godinu. Uvećanja neće biti za najveće penzije.