Puljić: Da je riječ o drugoj religiji, Inzko bi reagirao

Rješenjem o deložaciji nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić trebao bi 17. studenog ove godine biti deložiran iz dijela nadbiskupske rezidencije u Sarajevu na adresi Kaptol 7, piše slobodna dalmacija.

Objekt u kojem je nadbiskupova rezidencija u vlasništvu je Nadbiskupije 110 godina, ali bi presudom Općinskog suda u Sarajevu stan kojeg je prije rata koristio Fadil Smajović, bivši pripadnik zloglasne jugoslavenske tajne policije UDBA-e, trebao biti vraćen njegov supruzi koja živi u Kanadi.

Sutkinja Alisa Numić navela je kako se stan površine 85 metara četvornih na drugom katu zgrade mora isprazniti i predati obitelji Smajlović. Presudu općinskog suda, koju je u međuvremenu potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH izazvala je ogorčenje u katoličkoj crkvi u BiH, kao i među Hrvatima u Sarajevu i BiH.

- Odluka je donesena iako bivši stanar nikada nije imao stanarsko pravo niti je zgrada bila nacionalizirana. Činjenica je kako zakoni u Bosni i Hercegovini omogućuju da prednost ima onaj koji je stanovao od privatnog vlasnika što je nevjerojatno', komentirao je cijelu situaciju kardinal Vinko Puljić.

Kardinal nam je rekao kako je bivši stanar u upravnoj zgradi Vrhbosanske nadbiskupije bio agent Službe državne bezbednosti, a sve prostorije u zgradi bile su ozvučene. Bez obzira na sve okolnosti koje ovaj slučaj čine nevjerojatnim, Općinski sud u Sarajevu je presudio u korist stanara.

Sarajevska nadbiskupija iz dijela bi svoje upravne zgrade i rezidencije kardinala Puljića trebala iseliti 17. studenog . Na ovu presudu Sud nije dopustio mogućnost žalbe, a kardinal Puljić nam je rekao i kako ne vidi smisla u prijavljivanju cijelog slučaja visokom predstavniku Europske unije u BiH Valentinu Inzku:

-  On je znao za cijeli slučaj i nije ništa napravio. Da se radilo o nekoj drugoj religiji vjerojatno bi reagirao. Ovakve stvari se na kraju meni događaju, a zna se kako sam ja za očuvanje BiH napravio dosta... - istaknuo je Puljić.

Vlč. Ivo Tomašević izrazio je nezadovoljstvo takvom nemoralnom odlukom koja je utemeljena na zakonu koji daje veće pravo stanaru nego vlasniku stana.

- Sud se mogao pozvati na činjenicu da taj objekt nije nikada nacionaliziran. Sud je donio odluku na temelju Zakona o stanarskom pravu, a za nju su nažalost, glasovali i predstavnici hrvatskih stranaka-kazao je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

Sramotni zakon donesen je 1998 godine, a naložio ga je tadašnji Ured visokog predstavnika u BIH  Carlosa Westendropa, a za njega su glasovali i hrvatski zastupnici.

Tomašević je dodao kako Smajlovićevoj obitelji stan nije nužan za stanovanje, već se od Crkve želi izvući korist. Smajovići navodno imaju kuću u Vojvodini, Istri i u Kanadi.

Fahrudin Ibrišimović, odvjetnik obitelji Smajović, izjavio je kako je presuda pravosnažna i izvršna, a na upit je li moralno da bivši Udbaš dobije stan iz kojeg je prisluškivao svećenike, Ibrišimović je kazao kako je to za sud „apsolutno irelevantno".

Treba podsjetiti kako je Ordinarijat ranije nastojao na razne načine doći do svoga dijela imovine u kojoj je stanovao Smajović. I to ne prvenstveno zbog prostora, nego zbog činjenice da je u zgradi u kojoj je sjedište Nadbiskupije stanovao netko drugi.

Nuđena mu je kupnja većeg stana u Ul. Sutjeska, od 100  metara četvornih, ali općina Centar je taj prijedlog odbila, s objašnjenjem da stan u Ul. Sutjeska "nije odgovarajući".

miroslav landeka