PSI NE GOVORE Javni novac za očajne uvjete

PSI NE GOVORE Javni novac za očajne uvjete
eTrafika

Grad Prijedor već 13 godina financira rad azila za pse, smještenog na lokalnoj deponiji, ali od javnosti krije ugovor potpisan s dioničkim društvom "Komunalne usluge", koje vodi azil, kao i financijske izvještaje o utrošenom novcu. Bez tih dokumenata nije moguće utvrditi koliko je javnog novca potrošeno na azil niti kako se on dalje raspoređivao. U međuvremenu, azil je od svog osnivanja na meti kritika javnosti, zbog loših uvjeta u kojima psi borave, piše etrafika.net.

Nije poznato koliko je pasa od 2009. godine prošlo kroz azil na deponiji Grada Prijedora, jer javnosti nisu dostupne evidencije o dovedenim i ubijenim psima. Ove informacije se ne priopćavaju novinarima ni nevladinim organizacijama, iako prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama postoji obaveza za to. Zbog toga udruge za zaštitu životinja sumnjaju da evidencije uopće ne postoje, iako je to obaveza "Komunalnih usluga" prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja.

Portal eTrafika je tražio evidenciju od "Komunalnih usluga", razvrstanu po općinama s kojima ovo poduzeće ima potpisan ugovor o uklanjanju i zbrinjavanju pasa lutalica. Odgovor nismo dobili. U odvojenim izvješćima o poslovanju javnih komunalnih poduzeća, objavljenima na službenoj stranici Grada Prijedora, navodi se broj od 5.712 pasa ali bez detaljnije evidencije, za razdoblje od 2014. do 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komunalne usluge" je osnovao Grad Prijedor 1961. godine i od tada su one promijenile više oblika organiziranja. Grad Prijedor je vlasnik više od 70 posto ovog poduzeća. Prošle godine je na mjesto direktora "Komunalnih usluga" došao Dalibor Grabež, umjesto umirovljenog Milanka Duje.

Dolaskom novog direktora potpisan je sporazum o suradnji s Udrugom za zaštitu životinja "Spas" iz Prijedora, koje je u proteklih devet godina samostalno zbrinulo više od 5.000 napuštenih pasa, a koje od 2020. godine ima vlastito prihvatilište za pse. Od kolovoza 2021. pa do ožujka 2022. godine, "Spas" je od "Komunalnih usluga" preuzeo više do 600 pasa.

"S obzirom na to da mi njima činimo uslugu preuzimajući pse svakodnevno od njih, ne na kraju mjeseca, oni ne troše novac na hranu i veterinarsku njegu, dogovor je bio da se poprave kućice i osiguraju adekvatni uvjeti za boravak pasa u njihovom prihvatilištu, te da im se daje više hrane. Mjesečno smo i mi osiguravali između 100 i 150 kg hrane. Ništa se od toga nije promijenilo. Samo jedna odredba je ispoštovana, da se psi ne eutanaziraju“, navodi Ina Ritan, predsjednica udruženja "Spas".

U "Komunalnim uslugama" kažu da kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta u kojima psi borave. Čak najavljuju gradnju novog azila, s mnogo većim kapacitetom nego što je trenutni.

"Moramo da kažemo da smo dobili pozitivan odgovor, te smo već završili dio procedura, a u toku je ostatak procedura kod nadležnih odjeljenja u cilju pribavljanja sve potrebne dokumentacije. Također, želimo Vas upoznati da smo započeli i s izgradnjom kućica, boksova i drugih elemenata koji će biti sastavni dio novog azila. Nadamo se da ćemo u što skorije vrijeme kompletirati potrebnu dokumentaciju i otpočeti s građevinskim radovima na novoj lokaciji, a samim time i stvoriti kvalitetne i suvremene uvjete za boravak napuštenih pasa u prihvatilištu. O svim daljim aktivnostima blagovremeno ćemo informirati javnost putem medija", navode u svom odgovoru eTrafici, ne precizirajući koja je nova lokacija, s obzirom na to da je trenutni azil smješten na deponiji smeća.

Ugovori s drugim općinama

Pored Grada Prijedora, "Komunalne usluge" sklopile su ugovore i sa susjednim općinama o zbrinjavaju napuštenih pasa. Tu su Kostajnica, Novi Grad, Kozarska Dubica i Mrkonjić Grad, čiji su ugovori u posjedu eTrafike. Ove općine nisu imale problem s dijeljenjem ovih informacija.

"S obzirom na to da ne postoji adekvatna evidencija prikupljenih pasa (fotografija, mikročip i slično), svi ti psi se održavaju o trošku proračuna Grada Prijedora. Oni su počeli nuditi drugim općinama zbrinjavati pse i iz njihovih općina, iako nemaju uvjeta ni za pse pokupljene na području Grada Prijedora. Psi u njihovom prihvatilištu su cijelu jesen i zimu proveli u kućicama bez podova, bez adekvatne zaštite, na mokrom tlu punom urina i fekalija. Mnogi psi su izgubili živote od bolesti, napada drugih pasa jer im nisu osigurani adekvatni uvjeti za život. Iako smo im osigurali slamu za zimu, slamu smo zatekli samo u jednom navratu kada smo dolazili u posjet“, navodi Ina Ritan u Pritužbi na rad prihvatilišta za pse "Komunalne usluge", upućenoj Republičkoj veterinarskoj inspekciji u ožujku ove godine.

Od inspekcije se traži da što prije izvrši nadzor prihvatilišta i provede potrebne mjere. Ritan upozorava da prihvatilište krši Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa za životinje.

"Prihvatilište je ograđen prostor od 100 m2 u kojem se nalaze tri razvaljene paviljon kućice za pse, koje nemaju podove niti osiguravaju ikakvu zaštitu od vremenskih nepogoda u kojem se smještaju psi. Sam objekt je izgrađen tako da podloga nema adekvatne slivnike niti drenažu, te se voda, urin i fekalije zadržavaju na površini i psi konstantno borave u tome. Kućice nemaju podove ili imaju mali dio poda koji se nalazi pod vodom, fekalijama i urinom, te se na njima psi skrivaju od padalina. Zbog samog stanja objekta, psi su konstantno izloženi raznim bolestima, virusima i parazitima. Pored stanja objekta, ni u takvom stanju se on ne održava, što pospješuje širenje zaraze i bolesti. U više navrata smo svjedočili da lešine ne otklanjaju iz boksova, pa smo zaticali mrtva tijela u fazi raspadanja u kućicama, a pored njih leže drugi psi", navedeno je u dopisu, koji je u posjedu eTrafike.

Prihvatilište u Kurevu čine još dva manja dijela, boksovi s pregradama i drvenim podom. Za njih udruženje "Spas„ navodi da su najveći izvor zaraze u prihvatilištu jer se u njima nalazi drveni pod, koji upija fekalije i urin.

"Po izgledu pasa koji se zatiču u prihvatilištu, stječe se utisak da se psi ne hrane dovoljno i redovno, te se s njima ne provodi onoliko vremena koliko je propisano zakonom, jer pored fizičke zapuštenosti, mršavosti, bolesti i slabosti, životinje su izuzetno istraumirane i evidentno je da su preživjeli stravičnu bol. Psi se smještaju u zajednički boks bez obzira na njihovu veličinu, fizičku snagu, fizionomiju, stupanj socijalizacije, spol i starost, što dovodi do konstantnih sukoba, ozljeda i usmrćivanja. U nekoliko navrata smo zatekli iskasapljene pse, polupojedene, dijelove psećih tijela u boksu, oglođane pseće glave i dokumentirali to fotografijama i pritužbu predali direktoru "Komunalnih usluga" d.d. Rezultat je bio da su počeli da uklanjaju leševe, ali psi su i dalje ostajali povrijeđeni i istraumirani“, piše u Pritužbi udruge "Spas".

"Komunalne usluge“ nisu odgovorile na pitanja eTrafike o broju i načinu ubijenih pasa, kao i načinu odlaganja leševa.

Zdravstveno stanje pasa je također diskutabilno. Ina Ritan navodi da je 90 posto preuzetih pasa iz Prihvatilišta neuhranjeno i ima zdravstvene probleme. Kako kaže, svi psi su zaraženi koronom, đardijom i parvovirusom, te su puni unutarnjih i vanjskih parazita.

"Veliki broj pasa ima kronični pankreatitis čiji je jedan od glavnih uzroka gladovanje i iscrpljenost organizma. Nakon preuzimanja, svima se osigurava adekvatna veterinarska njega, čiste se od unutrašnjih i vanjskih parazita, nakon 7- 10 dana bivaju cijepljeni protiv zaraznih bolesti, te se mikročipiraju i veterinarski obrađuju. Ukoliko je pas bolestan i ozlijeđen, automatski se smješta u stacionar veterinarske ambulante na 24-satno liječenje. Troškove veterinarske njege, čišćenja od unutrašnjih i vanjskih parazita, cijepljenja i liječenja snosi naša udruga“, napominje Ritan.

Prema Pravilniku o osnivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa za životinje, u prihvatilištu mora boraviti osoblje najmanje četiri sata dnevno. Iz d.d. "Komunalne usluge" nam nisu odgovorili koliko ljudi zapošljavaju u prihvatilištu, koje je njihovo radno vrijeme i opis poslova.

"U tri navrata smo zahtijevali od Gradske uprave da nam dostavi Rješenje o osnivanju prihvatilišta za pse "Komunalne usluge" i kopiju Ugovora postignutog između Grada Prijedora i "Komunalne usluge" d.d, međutim odgovor nismo dobili. Što nas dovodi u sumnju da ovo prihvatilište već 13 godina radi nezakonito i nelegalno bez adekvatne dokumentacije. Tisuće životinja su bile mučene, izložene patnji, bolu i tjeskobi, preko milijun konvertibilnih maraka je prošlo kroz "Komunalne usluge" d.d. u svrhu zbrinjavanja napuštenih pasa, a životinje se nezakonito zlostavljaju i ubijaju. Vrijeme je da se stane u kraj reputaciji grada Prijedora da posjeduje jedan od najozloglašenijih šinteraja u Bosni Hercegovini, te da se okrene budućnosti u kojoj se poštuju svi zakoni, uključujući o Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja", poručuju iz udruge "Spas".

Redakcija eTrafike je od "Komunalnih usluga“ tražila dostavljanje građevinske i upotrebne dozvole za objekte u kojima su psi smješteni, ali na taj zahtjev nije odgovoreno. Priopćeno je da je sve po zakonu.

"Društvo "Komunalne usluge" d.d. Prijedor registrirano je u nadležnom sudu za obavljanje poslova iz domene higijeničarske službe kao i za obavljanje poslova upravljanja prihvatilištem za napuštene pse/lutalice, a posjeduje i odgovarajuću dokumentaciju koju izdaje jedinica lokalne samouprave. Prihvatilište za napuštene pse/lutalice upisano je u registar prihvatilišta kod nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, navedeno je u odgovoru "Komunalnih usluga".

Gdje su financijska izvješća?

Krajem ožujka 2022. godine, Udruga "Spas" tražila je od Grada Prijedora da im dostavi financijska izvješća o utrošenim sredstvima za rad Prihvatilišta za pse "Komunalne usluge" i higijeničarske službe u sklopu "Komunalnih usluga", kako bi vidjeli kako je utrošen novac građana. Ni dva mjeseca kasnije, izvješća nisu dostavljeni. Redakcija eTrafike je također tražila ova izvješća i od Grada Prijedora i od  "Komunalne usluge" d.d., ali bez uspjeha.

Od Grada Prijedora nije stigla ni kopija ugovora sa "Komunalnim uslugama“, tražena nekoliko puta od strane Udruge "Spas", a za potrebe ovog teksta i redakcije eTrafike.

"U pogledu financiranja higijeničarske službe poduzeće "Komunalne usluge" d.d. Prijedor putem postupka javnih nabavki u pregovaračkom postupku svake godine aplicira za pružanje ovih usluga na području grada Prijedora u sklopu programa zajedničke komunalne potrošnje, a u pogledu nabavke sredstava rada, opreme i hrane iste realiziramo u skladu s važećim zakonskim propisima koji reguliraju poslovanje i postupke javnih nabavki u javnim poduzećima kao i u skladu sa općim aktima "Komunalne usluge" d.d. Prijedor“, rečeno je u "Komunalnim uslugama".

Od 2018. pa do kraja 2021. godine, Grad Prijedor je putem pregovaračkih postupaka bez objavljivanja obavještenja o nabavci dodijelio "Komunalnim uslugama" tri milijuna KM, bez PDV-a. Ovaj iznos obuhvaća čišćenje grada i prigradskih naselja, održavanje zelenila i gradskih grobalja, higijeničarsku službu, održavanje horizontalne signalizacije, izvanredne poslove i usluge opće komunalne potrošnje. Nije poznato koliko novca je izdvojeno konkretno za rad higijeničarske službe i azila.