PRVI SASTANAK BEZ PLODOVA Vlada nudi premalo, sindikat traži što je i tražio

Vlada hnž zdravstvo
Vlada HNŽ

Na sastanku pregovaračkih timova Vlade HNŽ-a i sindikata iznesena su dva potpuno suprotstavljena mišljenja o tome kako bi trebala rasti prava zdravstvenih djelatnika. Vlada nudi povećanje u postotku, dok sindikat traži povećanje u koeficijentu. 

"To su potpuno dijametralno suprotna stajališta, no moram kazati da smo u jednoj korektnoj atmosferi ispričali to što smo trebali ispričati, te je dogovoreno da će se nakon ovako suprotnih stajališta u narednih 7-10 dana ovo što je danas kazano iznijeti na Vladu HNŽ-a, kako bi ona zauzela svoje stajalište, a nakon čega će se zakazati druga sjednica pregovaračkih timova, da vidimo mogu li se približiti stajališta", kazao je član pregovaračkog tima ispred sindikata zdravstva Dalibor Vuković. 

Prema njegovim riječima svi su na početnim pozicijama, Vlada nudi što je i nudila, povećanje u postotcima, što bi na primjeru jedne čistačice značilo povećanje plaće za 25 maraka dvije godine za redom. Traženje sindikata, povećanje koeficijenta na primjeru jedne čistačice u bolnici ili domu zdravlja značilo bi povećanje od 340 maraka, odnosno 170 maraka dvije godine za redom. To bi u praksi značilo povećanje koeficijenta 0,50, 0.50,  odnosno izjednačavanje s kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatologije što traži sindikat.

Vlada i sindikati se slažu u jednom, da je sastanak bio ugodan, i da je sama činjenica da je održan korak naprijed. 

"U vrlo korektnoj i tolerantnoj atmosferi socijalni partneri su iznijeli polazna stajališta temeljem kojih će se nastaviti pregovori. Pregovarački tim Vlade će Vladu i druge dionike zdravstvenog sustava izvijestiti o tijeku pregovora i zahtjevima Sindikata. Obje strane složile su se da se pregovori nastave sljedeći tjedan nakon što se o zahtjevu Sindikata očituju svi dionici zdravstvenog sustava", naveli su u priopćenju iz Vlade HNŽ.