PRVE ŠTETE OD POTRESA Urušila se velika stijena u dvorište kuće u Grudama

Urušila se stijena u Grudama
Uprava civilne zaštite ŽZH

Jutrošnji potres magnitude 4,5 po Richterovoj skali koji je pogodio Grude ostavio je traga u lokalnoj zajednici. U dvorištu obiteljske kuće u Grudskom Vrilu došlo je do urušavanja velike stijene, no srećom, incident je prošao bez ozlijeđenih.

Portal Hercegovina.info doznaje i kako su se zbog potresa evakuirali učenici iz dvije škole na području Gruda. Ipak, nastava je brzo nastavljena.

Prema izvještaju objavljenom na portalu hercegovina.info, potres je zabilježen u ponedjeljak, oko 10:30 sati, u regiji Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Epicentar potresa bio je lociran na geografskim koordinatama 43.060 ; 18.086, odnosno 3 kilometra udaljen od Drinovaca, 7 km od Gruda, te 40 km od Mostara. Dubina žarišta potresa iznosila je 10 kilometara. Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježio je ovaj događaj, pružajući detaljne informacije o seizmičkim aktivnostima u regiji.

Iako je stranica Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke pružila upute za ponašanje u slučaju potresa, ovaj incident služi kao podsjetnik na važnost pripreme i informiranja lokalne zajednice o sigurnosnim mjerama u slučaju seizmičkih aktivnosti.

Potresi mogu uzrokovati značajnu materijalnu štetu i predstavljaju rizik za sigurnost građana, stoga je od esencijalne važnosti biti informiran i pripremljen za takve nepredvidive događaje.