PRVA OPTUŽNICA ZA NERAD Bivši pomoćnik ministra primao plaću, a nije dolazio na posao

Vlada Republike Srpske
Vlada RS

Zbog nedolaska na posao, Dušan Jovanović, v.d. bivšeg pomoćnika ministra u Ministarstvu za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo u Vladi Republike Srpske, optužen je da je oštetio proračun za oko 7.000 maraka.

Protiv njega je optužnicu podiglo Republičko tužiteljstvo, koje ga tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a potvrdio je sudac za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci, pišu Nezavisne novine.

Prema optužnici, on je od 17. studenog 2022. godine do 31. siječnja 2023. godine postupao suprotno odredbama članka 21. stav 1. Zakona o državnim službenicima, jer nije dolazio na posao i nije izvršavao poslove i zadatke radnog mjesta na koje je imenovan.

“On je postupio suprotno odredbama članka 78. stav 2. Zakona o Republičkoj upravi, jer nije rukovodio oblašću rada ministarstva za koju je formiran resor u koji je imenovan za pomoćnika ministra, iako je za navedeno razdoblje primio neto plaće u ukupnom iznosu od 7.078,26 KM, koje iznose je prisvojio na štetu proračuna Republike Srpske. Optuženi je bio svjestan svog djela čije je izvršenje htio te je neizvršavanjem svoje službene dužnosti pribavio sebi korist”, navodi se u optužnici.

Također se navodi da je Jovanović u spomenutom razdoblju imao svojstvo službene osobe, odnosno obavljao je funkciju v.d. pomoćnik ministra za znanstvenotehnološki razvoj u Ministarstvu za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske.

Na tu funkciju imenovan rješenjem Vlade Republike Srpske od 03.11.2022. godine.