PRVA GRUPA DOVEDENA NA SUD Navijači AEK-a čekaju Boyse ispred sudnice, Grci gađali novinare

AEK navijači sud

Oko 10:30 u petak pred Gradsku sudnicu u Ateni dovedeni su prvi prvi hrvatski navijači koje danas ispitati zbog ubojstva Michalisa Katsourisa u New Philadelphiji u ponedjeljak navečer.

Policija je blokirala sve prilaze sudu jer postoji opravdan strah od moguće odmazde AEK-ovih navijača.

Slika

Slika

Navijači, njih stotinjak, stoje prekoputa sudnice i pjevaju navijačke pjesme okruženi velikim brojem policije. Maloprije je zabilježen i jedan incident u kojem je jedan navijač AEK-a navodno bacio bočicu vode na policajca. No navijač je, čini se, pokušavao pogoditi okupljene novinare lokalnih televizija, na koje navijači AEK-a, Originali kako se zovu, imaju poseban pik, piše Jutarnji.

Navijači AEK-a okupili su se ispred zgrade suda gdje su privedeni navijaci Dinama

Situacija je ispred atenske sudnice zasad mirna, nema primjetnih izgreda, a promet se odvija normalno.

Policijske mjere su i danas na sudu drakonske, unutar sudova su dvije MAT postrojbe, dok su optuženici dovođeni u dva plava policijska autobusa.

Drakonske mjere na sudu

Optuženih 105 bit će grupno dovođeni do nedjelje navečer, njih 30-ak po autobusu svaki dan, kako piše Jutarnji s lica mjesta, a troje istražitelja će ih pojedinačno ispitivati.

Prvih 30 optuženih danas je izvedeno pred trojicu istražitelja kako bi ispričali što znaju. Policijske mjere su i danas na sudu drakonske, unutar sudova su dva MAT voda, dok su optuženici dovođeni u dva plava policijska autobusa.

Pred svakim istražiteljem danas će se izjasniti, dakle, deset okrivljenika. Još 30 navijača bit će dovedeno sutra, dok će se zadnjih 45 naći pred istražiteljima u nedjelju. Neki su navijači tek danas dobili odvjetnika, pa se spominje da bi cijeli proces mogao trajati i duže od propisanih pet dana (rok koji završava u nedjelju). Predsjednik Prvostupanjskog suda Christoforos Lino osigurao ima je tri prevoditelja za hrvatski i jedan za engleski jezik.

Kako piše Gol.hr, Boyse je pred sudom ponovno dočekala hrpa grčkih novinara i reportera koji posebno prate ovaj slučaj.

Slika

Danas poslijepodne trebao bi se održati sprovod preminulog navijača koji je, prema potvrdi obdukcije, preminuo od nekontroliranog krvarenja iz duboke rane na podlaktici.

Prema dostupnim informacijama, na ostalim dijelovima tijela 29-godišnjaka nisu pronađene ozljede. Procjene pokazuju da je rana nanesena nožem tipa karabit, dok se mladić pokušavao obraniti.

Prijavljene 105 osoba

Grčko javno tužiteljstvo ranije je podnijelo kaznenu prijavu protiv 105 osoba, od kojih su većina hrvatski državljani, u kojoj ih se tereti za četiri kaznena djela i sedam prekršaja tijekom krvavog obračuna u Nea Philadelphiji.

Kaznena djela s kojima se okrivljenici suočavaju su ubojstvo s namjerom, sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posjedovanje eksploziva.

Prekršaji koji im se stavljaju na teret su narušavanje mira, opasne tjelesne ozljede počinjene i u pokušaju, propadanje strane imovine, podmićivanje, ilegalno nošenje oružja, korištenje oružja i posjedovanje baklji.