PROZOR RAMA Za novorođenčad do 3.000, za prvu nekretninu do 7.500 maraka

Prozor Rama
hercegovina.info

Uz Općinu Ravno koja se bori za privlačenje stanovnika, najizdašnija socijalna davanja ima Općina Prozor-Rama. Kada su u pitanju novorođenčad izdvajanja su od tisuću maraka za prvo dijete do tri tisuće za treće dijete koje se rodi u obitelji koje žive u Rami. Tu je i davanje 250 KM po djetetu kao pomoć pri upisu djece u prvi razred osnovne škole.

Potpore se nastavljaju kroz godine školovanja djece i mladih i to u obliku potpora za razne učeničke projekte, za ekskurzije i slično, pojašnjavaju iz te Općine za hercegovina.info. Cijelo vrijeme školovanja u Prozoru – Rami djeci (kao i svim građanima!) osiguran je besplatan prijevoz. Svim studentima druge i viših godina, koji ispunjavaju uvjete, isplaćuje se studentska stipendija u visini od 1.500 KM godišnje. Kad završe fakultetsko školovanje, mladima se omogućava jednogodišnje volontiranje sa ciljem stjecanja radnog iskustva. Ali, ni tu se ne završava pozitivan odnos prema djeci i mladima. 

"Žitelji ove Općine imaju sreću da je načelnik dr. Jozo Ivančević, osoba sa izraženom socijalnom osjetljivošću. Pored davanja mladima, odobravaju se i jednokratne pomoći osobama u potrebama kao i pomoći za obnovu kuća onima koji zbog siromaštva ne mogu imati kupaonicu ili im je prokisao krov i slično. Izdvajanja po ovom osnovu su veća od 300.000 maraka godišnje. Preko dobro organiziranog Crvenog križa također se pomaže siromašnim sugrađanima. Centar za socijalni rad također pomaže kroz svoje aktivnosti, a posebna ustanova je Centar za prevenciju, edukaciju i rehabilitaciju koji je zadužen pomagati invalidnim i osobama sa posebnim potrebama", pojašnjava pomoćnik načelnika Josip Juričić.

Osim davanja socijalnog karaktera, u općini Prozor – Rama se ponose i razvojnim davanjima za koje smatraju da koliko – toliko ublažavaju trendove iseljavanja i odlazaka iz ove sredine.  

"U desetak zadnjih godina uspjeli smo uposliti ili podržati upošljavanje oko 540 osoba, među kojima je dosta mladih stručnih osoba. Ostvareno je to dijelom kao izravno zapošljavanje u upražnjeni mjestima u općini i općinskim ustanovama i poduzećima, a dijelom u privatnom sektoru kroz općinski program poticaja za zapošljavanje, jer za te svrhe svake godine u proračunu predviđamo po 400.000 KM. Pozitivno i razvojno djeluju i poticaji za razvoj poljoprivrede koji se ostvaruju u visini od 400.000 KM. U koroni smo pomogli sve gospodarstvenike kojima je poslovanje bilo zabranjeno ili značajno otežano sa po 800 KM po radniku zadržanom na poslu, tako da ukupno gledano nemamo nikakve gubitke radnih mjesta u odnosu na vrijeme prije koronavirusa. Sve su to mjere kojima ova Općina pokušava nadomjestiti ono što ne radi država. Time smo dijelom uspjeli ublažiti trendove iseljavanja i odlazaka koji nisu mimoišli ni našu Općinu", zaključuje Juričić u odgovoru za naš portal.

Rezime niza članaka na temu socijalnih davanja za mlade obitelji i djecu jeste da su ona s najmanjim pravima u Mostaru, a najvišim u Ravnom i Prozor-Rami, dok ostale Općine tek u tom pogledu rastu. Tako je i Neum uspostavio pomoć za novorođenčad, koju ima i Čitluk, a recimo Čapljina poput Mostara još nema. Detaljniju analizu donosimo u nekom narednom članku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.