Protiv rukovodstva IDDEEA-e pokrenut prekršajni postupak zbog sumnji na pogodovanje

IDDEEA,osobni dokumenti,Natječaj

URŽ poništio spornu nabavku vozačkih dozvola vrijednu 800.000 KM, protiv rukovodstva IDDEEA-e pokrenut prekršajni postupak

Ured za razmatranje žalbi BiH (URŽ) poništio je spornu nabavku obrazaca vozačkih dozvola vrijednu 800.000 KM koju je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA) bez ikakvog javnog nadmetanja dodijelila tvrtki MUEHLBAUER. Ugovor koji je URŽ poništio dodijeljen je putem pregovaračkog postupka zbog krajnje hitnosti uz tvrdnje da se ne može promijeniti trenutni dobavljač.

Slične stvari konstantno se ponavljaju jer MUEHLBAUER godinama dobiva poslove izdavanja osobnih dokumenata bez sudjelovanja aktivne konkurencije, a zbog ovog slučaja URŽ je pokrenuo i prekršajni postupak protiv rukovodstva IDDEEA-e.

Ovaj slučaj Transparency Intenational u BiH (TI BIH) još ranije je prijavio Agenciji za javne nabavke BiH koja je nakon provedenog postupka svu dokumentaciju predala Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zbog mogućeg postojanja elemenata kaznenog djela. TI BiH je od početka tvrdio da je IDDEEA neopravdano izbjegla raspisivanje natječaja i ugovor na ovakav način dodijelila postojećem dobavljaču, jer je imala dovoljno vremena da provede nabavku po zakonu. Zato su upitne tvrdnje rukovodstva ove državne agencije da je sve urađeno da građani ne bi ostali bez vozačkih dozvola, a nisu ponuđeni ni dokazi da samo MUEHLBAUER može ispuniti tražene tehničke uvjete.

Dok se čeka reakcija pravosuđa, francuska tvrtka Thales DIS France SAS uložila je žalbu, jer tvrdi da ima mogućnost zadovoljiti tehničke karakteristike traženih obrazaca vozačkih dozvola, kao i to da na tržištu postoje i drugi dobavljači koji mogu ispuniti ove uvjete, ali se pregovaralo samo s postojećim dobavljačem.

URŽ je poništio cijeli postupak jer se ugovor nije mogao dodijeliti na ovaj način, zbog toga što IDDEEA nije na vrijeme pokrenula nabavku i sama sebe je dovela u situaciju da može doći do nestašice osobnih dokumenata. U odluci se još navodi da se po zakonu, ugovor za isporuke dodatnih količina putem pregovaračkog postupka mogao dodijeliti samo kada trajanje osnovnog ugovora kao i ugovora koji se ponavljaju nije duže od jedne godine. U ovom slučaju ugovor je trajao 10 godina i bilo je dovoljno vremena za raspisivanje natječaja.

Iz URŽ-a još ističu da je IDDEEA u svakom trenutku imala na raspolaganju sve informacije i da se nije moglo dogoditi da se povuku posljednje količine u prosincu 2021. godine, a da pitanje nabavke za buduće razdoblje ne bude riješeno.
URŽ također navode da IDDEEA nije dokazala da samo MUEHLBAUER može ispuniti tehničke uvjete i nije ponudila dokaze koji su rezultat analize stanja na tržištu te da se “ovako važnom postupku pristupilo na nedopustivo pojednostavljen i neprimjeren način“. Pored poništenja ove nabavke URŽ se odlučio iskoristiti zakonsku mogućnosti i pred nadležnim sudom pokrene prekršajni postupak protiv IDDEEA-e.

URŽ se rijetko odlučuje na pokretanje ovakvih postupaka koji mogu dovesti do novčanih kazni za ugovorne organe i odgovorna lica, što pokazuje podatak iz izvješća o radu ove institucije koja je u 2020. godini pokrenula samo dva prekršajna postupka. Treba istaknuti i da je nakon prijave koja je proslijeđena Tužiteljstvu BiH od strane Agencije za javne nabavke BiH, IDDEEA raspisala otvoreni postupak za nabavku obrazaca osobnih karata i vozačkih dozvola vrijedan 30,8 milijuna maraka iako se samo par mjeseci ranije tvrdilo da se ne može promijeniti trenutni dobavljač.

Godinama su ugovori s postojećim dobavljačem osobnih dokumenata u BIH MUEHLBAUER zaključivani pregovaračkim postupcima bez sudjelovanja aktivne konkurencije. Tako je ugovor za nabavku putovnica u ožujku 2017. godine vrijedna 9,4 milijuna KM također dodijeljen ovoj tvrtki putem pregovaračkog postupka, a i tada se tvrdilo da će građani ostati bez osobnih dokumenata jer je URŽ poništio nekoliko otvorenih postupaka usvajajući žalbe nezadovoljnih ponuđača. Također, svojevremeno je i Ured za reviziju institucija BiH zaključio da je za nabavku osobnih dokumenata preko 100 milijuna KM podijeljeno bez provedenog natječaja.