FOTO  PROSVJEDI U TREBINJU Ne damo djedovinu za bolnicu

Prosvjed Trebinje pokret za restituciju
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Članovi 'Pokreta za restituciju' iz Trebinja, održali su danas mirne prosvjede u ovom gradu kako bi još jednom iznijeli svoje nezadovoljstvo zbog planirane gradnje nove bolnice na poljoprivrednom zemljištu. Zahtjev sa današnjeg prosvjeda upućen je svim nivoima vlasti u BiH, od kojih se traži da se donese zakon o restituciji, kako bi se riješili imovinsko pravni odnosi. 

'Pokret za restituciju' već godinama se bori da dokaže da im pripada poljoprivredno zemljište koje je oduzeto od njihovih predaka, podnijeli su i kaznene prijave protiv nadležnih u Trebinju i Republici Srpskoj.

"Iz Vlade su nam poručili da su spremni izdvojiti jedan iznos novca da se to plati. Gospodo draga, mene interesiraju samo zakoni. Poštujte zakone, donesite zakone i mi ćemo regulirati to. Nema ispod žita ništa, nismo mi ovdje pojedinci radi svog osobnog interesa. Mi predstavljamo na stotine obitelji. Tada je bilo 360, sada ima tu nasljednika tri, četiri puta više. Zakon se donosi na nivou države, ne može parcijalno kada je u pitanju  imovina", rekao je član 'Pokreta za restituciju' Trebinje Srbo Škero.

Iz 'Pokreta' su jasno poručili da nitko od članova nije protiv izgradnje nove bolnice i da postoje brojne lokacije gdje se može graditi po zakonu. Nedavno potpisivanje ugovora o izgradnji bolnice u Vladi Republike Srpske vide kao direktan pokušaj otimanja svoje imovine.

"Potpisiavanje ugovora vidimo kao pokušaj vlasti da otme imovinu naših predaka, nas i naših pokoljenja, naše djece, naših unuka i praunuka. To je nešto najgore što žele uraditi nama jer mi smo vlasnici te imovine. Tu imovinu je netko naš kupio i ona je bila uknjižena na naše djedove i to netko da nam uzima, to stvarno nema pravo",  istaknuo je član 'Pokreta za restituciju' Trebinje Pero Jelačić.

Na prosvjednom okupljanju, građani su podsjetili da je riječ o obradivom zemljištu I klase te da je na Pridvoračkom polju (u čijem je sastavu i sporna lokacija) prije dvije godine otvoren sistem za navodnjavanje u koji su uloženi milijuni KM. Osim toga, navedeno zemljište se u Urbanističkom planu tretira kao poljoprivredno i na takvom nije dozvoljena bilo kakva gradnja te postoji zabrana upravljanja ovim zemljištem.

U pokretu ističu da neće odustati od svoje borbe, te najavljuju nove prosvjede prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju nove bolnice.