PROSVJEDI U BIH Nije vrijeme za slavlje i tko će vam mirovinu zaraditi?

Prvosvibanjski prosvjedi
BHRT

Sindikalne organizacije u Bosni i Hercegovini organizirale su danas prosvjedne šetnje povodom 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, uz poruku da živimo u vremenu velikih izazova za sindikate i radnička prava i da radnici još čekaju sustavna rješenja.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) i Sindikat metalaca Federacije BiH organizirali su danas u Sarajevu prvosvibanjsku prosvjednu šetnju, zbog teškog položaja u kojem se nalaze.

Sindikat metalaca FBiH zahtijeva povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor s 4,40 na 5,68 KM, piše BHRT.

Također zahtijevaju hitno upućivanje u proceduru i donošenje Zakona o minimalnoj plaći, te Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti porezne obveze i omogućiti povećanje plaća svim radnicima.

Ako zahtjevi Sindikata metalaca ne budu ispunjeni u razumnom roku, Upravni odbor Sindikata metalaca FBIH će razmotriti i donijeti odluku o narednim sindikalnim aktivnostima, uključujući i mogućnost generalnog štrajka na razini grane metala u Federaciji BiH.

Prosvjednoj šetnji Sindikata metalaca prisustvovale su desetine radnika koji su, između ostalog, nosili transparente na kojima je pisalo "Tko će vam sutra penziju zarađivati?", "Želimo od rada živjeti, a ne preživljavati", "Zahtijevamo pravične plaće za minimum dostojanstva"...

Istovremeno danas su se poslije 10 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH okupili i članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a prosvjedna šetnja nastavljena je do zgrade Izaslanstva Europske unije u BiH.

Moto Prvosvibanjske šetnje je “EU – Idemo li, ili je gotovo?", a Sindikat želi skrenuti pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim razinama poruče što očekuju od njih.

Iz STBiH podsjećaju kako je BiH 21. ožujka 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Europskoj uniji, te da je taj bitan trenutak bio u fokusu u protekloj godini, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

STBiH poručuje da budućnost BiH vidi u EU-u tako da to mora značiti bolji život za građane BiH i bolje uvjete rada za radnike i radnice.

Iz Sindikata ističu kako je šetnja, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, prilika da upute jasne zahtjeve prema svim razinama vlasti u BiH, ali i prema vlasnicima kapitala, prenosi BHRT.

Uputili su i jasne zahtjeve Vijeću ministara BiH u kojima traže da u procesu pristupanja sindikat mora biti ključni faktor.

STBIH zahtijeva i formiranje komisije pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, inzistira na transparentnosti pregovora i da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja razine nijednog radničkog prava.

Važni zahtjevi prema ovoj razini vlasti su, kako dodaju, izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem 80 posto radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu s Direktivom EU o minimalnoj plaći.

STBiH, kako naglašavaju, traži usklađivanje minimalne plaće s troškovima života, u skladu s EU direktivama.

Osim Vijeću ministara BiH, STBIH je uputio zahtjev i Izaslanstvu Europske unije u Sarajevu s molbom za podršku da kroz pristupne pregovore kao sindikat bude uključen u procese usklađivanja domaćeg zakonodavstva s EU direktivama, ali i da istovremeno učine sve kako bi se uskladili entitetski zakoni i smanjile razlike u pravima i primanjima radnika u BiH.

''Sindikalna kava"

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta BiH, povodom Prvog svibnja - Međunarodnog praznika rada, organiziralo je danas ispred prostorija Sindikata druženje članova te organizacije pod simboličnim nazivom „Sindikalna kava“.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić rekao je kako se navršilo točno godinu dana od prvosvibanjske prosvjedne šetnje kada su od poslodavaca tražili povećanje plaće i naknade za putne troškove, što su tijekom pregovora s Vladom distrikta radnici u javnoj upravi i dobili.

"Poslije potpisivanja sporazuma s Vladom distrikta ono najbitnije za radnike nije ispunjeno a to je potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora za radnike na području Distrikta. Mi smo svoje obveze ispunili, dokazali smo reprezentativnost Sindikata i Udruge poslodavaca što je bio uvjet za pregovore s poslodavcem i sada očekujemo da Vlada Distrikta, pošto je formirala pregovarački tim, utvrdi dinamiku pregovaranja o donošenju zaključaka o općem kolektivnom ugovoru", rekao je Babić dodavši kako je već napravljen prvi korak, a tiče se dogovora o češćim sastancima zainteresiranih strana.

Tuzla: Prosvjedno okupljanje "Nije vrijeme za slavlje"

"Sindikat solidarnosti" je danas na platou ispred zgrade SODASO u Tuzli organizirao tradicionalno mirno prosvjedno okupljanje pod motom "Nije vrijeme za slavlje". 

Ovo je mjesto odakle su 2014. godine krenuli veliki radnički prosvjedi koji su se ubrzo proširili na više gradova Bosne i Hercegovine i doveli do smjene više županijskih vlada.

U Banjoj Luci prosvjedno okupljanje Saveza sindikata Republike Srpske

Savez sindikata Republike Srpske tradicionalno Međunarodni praznik rada obilježava prosvjednim okupljanjem u banjolučkom parku "Mladen Stojanović". 

Predstavnici 15 granskih sindikata poslali su poruku kako su radnici najvažnija karika i da radnik mora biti na prvom mjestu. 

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić izjavila je kako će ove godine fokus Sindikata biti borba za “pravičan i uređen sustav plaća u realnom sektoru”.

"U realnom sektoru iznos plaća za svakog radnika prepuštena je volji poslodavca, usprkos kvalifikacijama zaposlenih. Samo podatak da oko 26 posto od oko 293.000 u Republici Srpskoj radi za iznos najniže plaće od 900 KM sve govori. To je klasična pljačka i radnika i države. Zato ćemo se boriti da za svako radno mjesto bude određena najniža plaća i to zakonom. A to znači, valjda je svima jasno, povećanje plaća", naglasila je Mišić.

Ocijenila je kako jako gospodarstvo može da počiva samo na uređenim pravima radnika, ali da su njihova prava zloupotrebljena.