FOTO  Prosvjed radnika Elektroprivrede RS urodio plodom

Prosvjed radnika Elektroprivrede RS
Hercegovina.info

U Trebinju je danas održan prosvjed Glavnog odbora Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske, na kojem su predstavnici i radnici iz svih 11 poduzeća pri Mješovitom holdingu Elektroprivrede izrazili nezadovoljstvo povodom jednostranog otkazivanja Kolektivnog ugovora, usput tražeći povećanje cijene rada.

Predsjednica Sindikata ERS-a, Koraljka Kovačević Markov, priopćila je da je tijekom današnjeg sastanka s Upravom ERS-a ipak postignut dogovor. Istaknula je da će trenutni kolektivni ugovor ostati na snazi, a također su dogovoreni pregovori o povećanju cijene rada.

"Taj sporazum znači da kolektivni ugovor radnika Elektroprivrede RS ostaje u punom kapacitetu onako kako je predviđeno prilikom potpisivanja do najdalje početka srpnja 2024. godine. Do tada mi pregovaramo. Kolektivni ugovor je jedinstven, i drugi naš zahtjev vezan za cijenu rada ide u pregovore. Očekujemo da postignemo ono što je najbolje za naše radnike i da nova cijena rada bude od 1.1.2024. godine”, rekla je za Hercegovina.info Koraljka Kovačević Markov.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata, kaže da je današnji skup pokazao snagu i jedinstvo radnika svih poduzeća pri Elektroprivredi RS, čime je poručeno da nitko više ne smije dovesti u pitanje prava radnika Elektroprivrede i jedinstveni kolektivni ugovor.

“Ustrajali smo u naša dva ključna zahtjeva, danas smo postigli korektan sporazum s Upravom ERS-a. Očekuju nas aktivni pregovori u sljedećim danima, gdje očekujemo da do nove godine potpišemo novu cijenu rada. Naravno da smo sve ovo mogli i ranije riješiti, na neki drugi način, pregovorima, ali ovoliki broj okupljenih garantira da se više nitko u državi neće usuditi dovesti u pitanje jedinstveni kolektivni ugovor i prava radnika ERS”, istakao je Tepavčević.

Koraljka Kovačević Markov kaže da se bura za sada smirila, ali pod uvjetom da realizacija bude onakva kako je dogovoreno na današnjem sastanku s Upravom Elektroprivrede Republike Srpske.