PROSVJED DRŽAVNIH SLUŽBENIKA "Zbog malih plaća su nam ugrožena ljudska prava, informatičar radi za 700 maraka"

PROSVJED DRŽAVNIH SLUŽBENIKA "Zbog malih plaća su nam ugrožena ljudska prava, informatičar radi za 700 maraka"

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine okupili su se danas, na Trgu Bosne i Hercegovine, na mirnim prosvjedima da bi izrazili nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora što zaposlene u institucijama na državnoj razini, kako navode, dovodi u nesigurnu pravnu poziciju.

"Kako je kazao predsjednik Samostalnog sndikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić, nemaju nikakvu komunikaciju s poslodavcem niti s parlamentarcima", javlja Fena.

"Mi smo jedina država u Europi koja nema potpisan kolektivni ugovor s uposlenim državnim službenicima i uposlenicima. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o proračunu. Oni bi znali da im je obaveza usvojiti proračun", kazao je.

Nezadovoljni su kaže i zbog toga što je ponovno u proceduru poslan Prijedlog proračuna za 2021. s osnovicom 475,69 koja nije povećana posljednjih deset godina.

"Mi u državnim institucijama deset godina nemamo povećanje plaća. Ne mislimo mi da su na razini entiteta dobre plaće , ali se u posljednjih deset godina napravila velika razlika. Zbog toga su nam ugrožena ljudska prava", istakao je.

Ilustracije radi navodi da higijeničarka u državnoj službi ima 475 KM osnovnu plaću, a VKV radnik 710 KM.

"Informatičari se traže, nema ih zavodu za zapošljavanje, a naš informatičar ima 760 KM osnovnu plaću", rekao je.

Današnji mirni prosvjed je drugi po redu, a rečeno je da namjeravaju nastaviti dalje. Ne nadaju se velikim i brzim promjenama, a kako je kazao Karčić, istrajavaju na prosvjedima i to mirnim.