PROSVJED DRŽAVNIH SLUŽBENIKA "Zbog malih plaća su nam ugrožena ljudska prava, informatičar radi za 700 maraka"

prosvjedi, samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika, Bosna i Hercegovina

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine okupili su se danas, na Trgu Bosne i Hercegovine, na mirnim prosvjedima da bi izrazili nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora što zaposlene u institucijama na državnoj razini, kako navode, dovodi u nesigurnu pravnu poziciju.

"Kako je kazao predsjednik Samostalnog sndikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić, nemaju nikakvu komunikaciju s poslodavcem niti s parlamentarcima", javlja Fena.

"Mi smo jedina država u Europi koja nema potpisan kolektivni ugovor s uposlenim državnim službenicima i uposlenicima. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o proračunu. Oni bi znali da im je obaveza usvojiti proračun", kazao je.

Nezadovoljni su kaže i zbog toga što je ponovno u proceduru poslan Prijedlog proračuna za 2021. s osnovicom 475,69 koja nije povećana posljednjih deset godina.

"Mi u državnim institucijama deset godina nemamo povećanje plaća. Ne mislimo mi da su na razini entiteta dobre plaće , ali se u posljednjih deset godina napravila velika razlika. Zbog toga su nam ugrožena ljudska prava", istakao je.

Ilustracije radi navodi da higijeničarka u državnoj službi ima 475 KM osnovnu plaću, a VKV radnik 710 KM.

"Informatičari se traže, nema ih zavodu za zapošljavanje, a naš informatičar ima 760 KM osnovnu plaću", rekao je.

Današnji mirni prosvjed je drugi po redu, a rečeno je da namjeravaju nastaviti dalje. Ne nadaju se velikim i brzim promjenama, a kako je kazao Karčić, istrajavaju na prosvjedima i to mirnim.