Prostornim planom Bošnjaci “oduzimaju teritorij” Hrvatima

No, analizom ove vijesti, dolazi se do potpuno suprotnih zaključaka. Sama zamisao da se ovakav plan radi na razini države je apsurdna, jer nije poznato da se nešto slično radi bilo gdje na svijetu, jer sve druge države samo daju strategiju nižim razinama vlasti da same izrade svoje prostorne planove, piše Vecernji list.

Detaljni planovi

Ali, po narudžbi Ministarstva prostornoga uređenja, IPSA je izradila detaljne planove u svim općinama i gradovima Federacije BiH, uključujući planove gospodarskih zona, prometnica, zelenila, šuma, voda, mineralnih nalazišta, prijenosa energije, razminiranja i mnogo toga još.

Sve je detaljnije projicirano nego u većini planova u općinama i gradovima, ne ostavljajući nikakvu mogućnost da jedinice lokalne samouprave utječu na izgled i prostorni razmještaj tih kapaciteta na svojim prostorima. Ovakvo što nije nikada zabilježeno ni u jednoj državi na planetu koji ima definiran ustroj.

Na primjer, kroz prostorni plan koji je IPSA uradila po narudžbi spomenutog ministarstva, planira se izrada luke, šetališta, kupališta, cesta, uređenja zelenih površina i zaštite okoliša u Neumu, te uređenja okoliša i tamošnjih crkava i samostana!

Također, proglašavaju se nacionalni spomenici u mnogim općinama i gradovima (kao da ta područja nisu značajna lokalnim zajednicama), te proglašavaju cijela područja od posebnog značaja za Federaciju na način kako su to zamislili "veliki mozgovi" u Sarajevu.

Gospodarski se rast projicira izravno iz Sarajeva, čime se lokalnim zajednicama oduzimaju njihove ovlasti, kršeći pri tome sve važeće ustave i statute na nižim razinama vlasti, kao da ih uopće nema. Na nepotrebnost i opasnost izrade ovog dokumenta upozoravano je Ministarstvo prostornoga uređenja Federacije BiH i konzorcij koji ga radi

Upozorenja su uglavnom upućivale institucije i pojedinci s hrvatskih prostora, ali sve je to potpuno ignorirano i odbačeno od Ministarstva, čime je ovaj dokument više sporan i nelogičan.

Na 15. sjednici Hrvatskoga narodnog sabora u Mostaru 21. siječnja 2013. godine pod predsjedanjem Dragana Čovića razmatran je ovaj problem i usvojen zaključak koji će se uputiti zastupnicima oba doma Parlamenta BiH, kao i nadležnim županijskim razinama, u kojemu se kaže "da treba obustaviti rad na izradi prostornoga plana Federacije BiH, a dosadašnji trud i aktivnosti izrađivača plana iskoristiti za izradu strategije prostornoga razvitka Federacije BiH i države.

Paralelno s ovim treba ubrzati izradu prostornoga plana županija u koordinaciji s izrađivačima spomenute strategije, te usuglasiti i zaokružiti jasan zakonodavni okvir koji se odnosi na ovu oblast, sukladno ustavnim ovlastima županija u Federaciji BiH". O karakteru izrađivača prostornoga plana Federacije BiH i njegovim ciljevima i poslovanju govore i bošnjački mediji, ističući kako se sve odvija u režiji bošnjačkoga vrha iz SDA.

Sukobi interesa

Sama agencija IPSA u suvlasništvu je Jasminka Akšamije, poznatoga po nadimku El Bakir, inače zeta Bakira Izetbegovića. IPSA, čija izvješća o radu kadrovi SDA na svaki način pokušavaju skriti od javnosti, bilježi stalni rasti prihoda i ni malo je ne pogađa recesija, jer ima povlašten status kod dobivanja unosnih poslova.

Na njezinoj internetskoj stranici stoji kako je od osnivanja izvela 7500 studija i projekata. Većinu tih poslova agencija je dobila od državnih tvrtki i iz općina i županija u kojoj su na vlasti kadrovi SDA. U isto vrijeme, druge slične tvrtke o takvim poslovima mogu samo sanjati.

IPSA je brojne poslove dobila od Federalnog ministarstva prostornog uređenja u doba dok mu je na čelu bio Salko Obhođaš (SDA), te od drugih ministarstava na čelu kojih su bili kadrovi iste stranke, kao i od općina gdje je na vlasti SDA (Banovići, Zenica, Visoko, Konjic, Ustikolina, Ilidža, Tešanj, Centar Sarajevo...).

Očit je sukob interesa u slučaju kad je Bakir Izetbegović u vrijeme kad je bio na čelu Zavoda za izgradnju Sarajevske županije davao unosne poslove IPSA-i, čiji je suvlasnik njegov zet Jasminko Akšamija.