PROSTITUCIJA U MOSTARU Na suđenju svjedočio otac djevojčice i dvojica braće kod kojih je stanovala

Sado Đugum
Uhićenje Sade Đuguma/Hercegovina.info

Adnan Šljivić (37) i Alen Fale (32), članovi grupe optužene za organizirani kriminal, koju je predvodio Sado Đugum (45), nagodili su se s Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije. Prema Sporazumu o priznanju krivice, prihvatili su zatvorske kazne u trajanju od godinu i pol za Šljivića i tri godine za Falu.

To je danas izneseno u nastavku suđenja ovoj grupi optuženoj za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, poticanje na ubojstvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, koja su počinili od 2019. do kolovoza 2021.godine. Među kaznenim djelima koja su navedena u optužnici su i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija te neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja bitnih dijelova za oružje, piše Dnevni Avaz.

Razdvojeni procesi osumnjičenih od Sade Đuguma

Sudsko vijeće kojim predsjedava Danijela Dalipagić-Rizvanović, a u čijem su sastavu Elis Sultanić i Merima Ćatić su konstatirali da se sudski postupak u odnosu na njih razdvaja. Također, to se odnosi i na Ismetu Vrcu zvanog Hipa (63), optuženog za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i Armina Pajića (47) koji se teretio za pomaganje u izvršenju kaznenog djela izazivanja opće opasnosti, budući da su se i njih dvojica nagodili za blaže zatvorske kazne. Vrce je, prema Sporazumu, prihvatio kaznu zatvora u trajanju od godinu, a Pajić uvjetno od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu i pol dana.

Đugum je tako danas ostao sam na optuženičkoj klupi. Na današnjem ročištu su saslušani svjedoci optužbe u vezi s kaznenim djelima navođenje na prostituciju i trgovina ljudima za koje je optužen, isključivo, Đugum, a koja se odnose na razdoblje od 2012. godine, kada je on, prema navodima optužnice upoznao tada maloljetnu S. H. te je, zapravo, kao 14-godišnju djevojčicu navodio i poticao na pružanje seksualnih usluga sve do 2013. godine, kada ju je otac pronašao i vratio kući. Također, to se ponovilo i tri godine kasnije, kada ona ni tada nije bila punoljetna, a koju je uz povremenu upotrebu sile, opojnih droga i alkohola doveo u stanje podčinjenosti i ovisnosti, osiguravajući joj lažne identitete, dogovarao cijenu, mjesto i vrstu pružanja seksualnih usluga.

Svjedočila dvojica braće

Najprije su svjedočila dvojica braće, Amel i Aldin T., u čijoj je obiteljskoj kući S. H. stanovala kao podstanar. Obojica su kazali da poznaju Đuguma, kao i da im je poznato to da se s S. H. s njim družila te da je dolazio po nju skupocjenim automobilima nedaleko od kuće. Ona im je govorila kako je ona Đugumova djevojka, a naveli su da u kuću nije dovodila muškarce.

Na upit Đugumovih branitelja, kazali su kako nije imala ograničenu slobodu kretanja.

Otac oštećene: Pobjegla je od kuće

Danas je svjedočio i E. H., otac S. H., koji je ispričao da je ona, kao 15-godišnjakinja pobjegla od kuće, a nakon svojevrsne agonije koju je prošao dok je tragao za njom, što je i policiji prijavljivao, jedan muškarac mu je rekao: „Odveo ti je Sado“. Nakon što ju je uspio pronaći u jednoj kući u Mostaru, opisao je i u kakvim je uvjetima zatekao, „maltene dijete je bilo golo“. U kući je bila, rekao je, još jedna djevojčica, a svoju kćerku je uspio tada odvesti kući (jedan grad u Bosni op.a.), a zapravo mu je bilo jasno čime se bavi, odnosno kazao je da je „gospodin Đugum prodavao“. Poslije nekih godinu i pol boravka kući, situacija se ponovila. Svjedok je kazao kako ga je Đugum pozvao na telefon jednom prilikom te da su se našli na kavi u jednom tržnom centru, kada mu je on rekao da će njegovu kćerku „iškolovati i napraviti od nje gospođu“.

''Ja sam bio izgubio kontrolu nad djetetom, a bio sam nemoćan. On je bio prejak, ne govorim fizički, već je imao ljude iza sebe'', kazao je E. H. Rekao je i da je prije svjedočenja dobivao prijeteće poruke tipa: „Pazi se dobro, jezik je predug“.

Nakon njega je svjedočila S. H., međutim, radi zaštite privatnosti oštećene, javnost je bila isključena.