PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV OSMICE Što je spalio dva dana prije svoje smjene?

Debevec i Osmica idu u pritvor
Faktor

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je još dva mjeseca pritvora za uhićenog i suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, saznaje Avaz.

Sutra u 11 sati

Prijedlog je jutros upućen Sudu BiH, a ročište na kojem će se razmatrati o prijedlogu Tužiteljstva zakazano je za sutra u Sudu u 11 sati.

Debevec i Mehmedagić u petak su ispitani u Tužiteljstvu BiH jer je Tužiteljstvo u odnosu na točku prisluškivanje sudaca i tužitelja proširilo istragu za osumnjičene za još dvije točke.

Jedna od njih je kako su uništeni spisi o prisluškivanju. Na desetke ih je nestalo. Radi se o naredbama za prisluškivanje s aktima Suda.

Međutim, Tužiteljstvo sada mora provjeriti jednu važnu činjenicu, a to je kako je Osmica, dva dana pred svoju smjenu, u Vijeću ministara naredio uništavanje dokumentacije OSA-e u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat”.

Vrlo je indikativno da je Osmica naložio uništavanje dokumentacije u posljednjim danima na čelu OSA-e, zbog čega se nameće čitav niz pitanja o zakonitom djelovanju OSA-e u njegovom mandatu.

Mora se provjeriti je li uništena dokumentacija dokazivala nezakonito i paraobavještajno djelovanje OSA-e za stranačke i osobne interese, i je li Osman Mehmedagić na taj način prikrio kriminalne aktivnosti koje je provodio na čelu OSA-e?

Zameten trag

Pitanje je i je li uništavanjem ove dokumentacije zameten trag i način na koji su prikupljani podaci i jesu li prikupljani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Dugogodišnji nedostatak institucionalnog nadzora nad radom OSA-e omogućavao je manipulacije podacima, koji su nerijetko nelegalno prikupljani, kao i njihovo nekontrolirano uništavanje.