"Proračun HNŽ-a za stranačke HDZ/SDA sinekure"

Novac
Ilustracija

Hrvatska republikanska stranka oglasila se danas priopćenjem za javnost naslova "Proračun HNŽ-a za stranačke HDZ/SDA sinekure"

Isti prenosimo u cijelosti:

"Dok se medijski stupci još uvijek pune „prepucavanjima“ između HDZ-a i SDA na temu izbora u Mostaru, na onoj operativno/izvršnoj razini ljubav između ove dvije stranke ništa ne može ugroziti. Prijedlog Proračuna i izglasavanje istog u skupštini HNŽ-a je ponajbolji dokaz za to.

Sudeći po sudeći po strukturi Proračuna kojeg je predložila „tehnička“ Vlada HNŽ, a većinski usvojila Skupština HNŽ, 2021. godina, umjesto da bude godina posvećena dizanju, zbog pandemije, posrnulog gospodarstva, dizanju socijalne osjetljivosti prema kategorijama koje su platile ponajveću cijenu borbe protiv COVID 19 virusa, biti će godina spašavanja proračunskih korisnika i stranački uposlenih kadrova po javnim institucijama. 

Proračun lišen bilo kakve strateške vizije upravljanja posljedicama krize koju je donijela pandemija, dapače, planira se dodatno haračiti i ono malo gospodarstva što je uspjelo održati u 2020. godini, a što nakon toga ostane nepokriveno, pokriti će se kreditima koja će vraćati naši unuci i njihova djeca. Sve se podredilo vladajućim strankama, njihovim sinekurama i životnim navikama utemeljenim na parazitarenju nad novcem poreznih obveznika. 

Zašto HRS neće u tome sudjelovati i zašto smo bili protiv? Prvi razlog je taj što se Proračun donosi putem protuustavne trogodišnje prakse koju provode koordinirano HDZ i SDA. Proračun u Skupštini ne može predlagati premijer Nevenko Herceg, zajedno sa pojedinim ministrima, koji nakon prijedloga za isti Proračun glasuju kao zastupnici. Drugim riječima, isti ljudi predlažu odluke kao izvršna vlast i odlučuju o njima kao dio zakonodavne vlasti. 

Drugo, ono što godinama govorimo u Skupštinskim klupama nije ispoštovano, a to je da se Proračun definira u skladu sa Zakonom o proračunima gdje je jasno propisano kako svaka stavka mora biti mjerljivo iskazana i nakon utroška, odgovorno prikazana. O ovome je govorio i Ured za reviziju kada je posebno podvukao netransparentnost utroška sredstava i nenamjensko trošenje proračunskog novca. Novac se dodjeljuje i troši u skladu sa stranačkim interesima, a ne interesima općeg dobra.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, trošenje javnog novca je lišeno bilo kakve odgovornosti. Na primjerima Zračne luke Mostar, dotacija gospodarstvenicima, pomaganja javnim institucijama i medijima itd. ponajbolje se vidi ta neodgovornost. Novac se daje iako nema nikakvih izvješća o namjenskom i odgovornom utrošku do sada dodijeljenih sredstava koja su svi oni dobili tijekom proteklih godina. Umjesto da se svi oni okrenu tržišnom načinu poslovanja, potencirajući financijsku samoodrživost, potencira se komunističko socijalistički model financiranja i nagrađivanja stranački podobnih neradnika i nesposobnjakovića.

Novac poreznih obveznika se mora trošiti transparentno, namjenski i odgovorno. Konačno se mora prestati sa ustaljenim neofeudalnim stranačkim normama i navikama po kojima je sve podređeno stranačkim elitama. Živimo u 21. stoljeću, vremenu tržišno orijentiranog javnog sektora, racionalnog utroška sredstava u cilju potenciranja širenja i rasta gospodarstva, a ne širenja i opstanka javnog sektora. Moramo se konačno istrgnuti iz okova mentalnog socijalizma u kojem su zarobljene vladajuće bratske stranačke strukture HDZ-a i SDA. 

Dok se to ne dogodi, HRS neće podržati on njih servirane bilo kakve financijske dokumente, a posebno Proračun županije kao najvažniji od njih. Bratskim strankama HDZu i SDA želimo puno sreće u novoj koalicijskoj 2021. godini. Trebat će im, osobito kada bude gradsko vijeće Mostara u pitanju", zaključio je HRS.