Propalo 100.000 KM zbog novog dizajna elektroničkih zdravstvenih iskaznica u FBiH

Prije dvije godine je za sve domove zdravlja i ambulante obiteljske medicine (491 lokacija) nabavljena i isporučena IT i mrežna oprema. Redovi i čekanja na šalterima mogli su postati prošlost da je ovaj projekt zaživio do kraja. Kako je objavio N1, elektroničke zdravstvene iskaznice nemaju svi građani Federacije, a oni koji ih imaju - ne koriste se njima. Do sada ih je tiskano 20.000, plaćeno 100.000 KM, no čini se kako je to uzalud potrošen novac jer je iz Ministarstva zdravstva zatražen redizajn.

"Nosim svoju staru zdravstvenu iskaznicu u ambulantu obiteljske medicine. U njoj je upisan broj kartona, na koji sam lijek alergična, kao i svi podaci koji su mi potrebni, što u novoj nema, tako da bi je, iskreno, trebalo doraditi", kazala je za N1 Elvira Bešlija koja je svoju elektroničku zdravstvenu iskaznicu dobila prije tri godine. Ipak, kada se naručuje na pregled, sa sobom nosi staru papirnatu iskaznicu. Federalni ministar zdravstva je promijenio vizualni izgled elektroničke zdravstvene iskaznice, kao i digitalni sustav očitavanja podataka. S obzirom na to da su rezultati testne faze zadovoljavajući, ZZO SŽ-a će, nakon usuglašavanja vizualnog izgleda iskaznice, nastaviti projekt i u ovoj godini s dodatnih 20.000 primjeraka. Izmjene će vjerojatno značiti i ponovno tiskanje prethodno izdanih 20.000 iskaznica. Inače, cilj elektroničke iskaznice je omogućavanje bolje i sigurnije razmjene medicinskih podataka između liječnika.

Prednost je bila ta što se ne mora potvrđivati pa će se smanjiti nepotrebne gužve. Jedna od prednosti trebala je biti i učinkovitost pri naručivanju pacijenata, kao i prijenos podataka u samom zdravstvenom sustavu te izdavanje elektroničkog recepta. Cijeli sustav trebao je zaživjeti na području cijele Federacije BiH, a dok se čeka na njegovu provedbu, još uvijek će biti gužve u čekaonicama zdravstvenih ustanova.

Večernji List