Propala Cikotićeva akcija premještanja migranata u Konjic

Migranti kamp Lipa
N1

Relokacija migranata koji su noć proveli u autobusima nedaleko od kampa Lipa je neuspjela. Migranti su morali napustiti autobuse, a policija ih vraća u kamp Lipa.

Podsjetimo, veća grupa migranata koja je boravila u kampu Lipa od noć su proveli u autobusima odakle su čekali premještanje na novu lokaciju. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je kako će migranti iz kampa Lipa kod Bihaća biti prebačeni u bivši objekt Oružanih snaga BiH na Bradini. Međutim za njihov smještaj nema suglasnosti lokalnih vlasti niti mještana.

Načelnik Konjica Osman Ćatić je rekao ranije za N1 da “ne vjeruje nikome i da se može raditi o nekoj igri”, dok su se mještani Bradine okupili i dežurali ispred bivšeg objekta OSBiH, javlja N1.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert kazao je kako je situacija u vezi s migrantima užasna te da timovi IOM-a zajedno sa danskim Vijećem za izbjeglice pružaju humanitarnu pomoć.

“Operacija državnih vlasti BiH za premještanje migranata s bivše lokacije Lipa u novi privremeni centar Bradina zaustavljena je zbog lokalnog otpora”, rekao je šef misije IOM-a u BiH.