PRONEVJERIO NOVAC BHANSA-e Podignuta optužnica protiv Mostarca zaposlenog u državnoj agenciji

BHANSA zgrada
Fena

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Pudar Dejana, rođenog 1976. godine u Mostaru, državljanina BiH, zaposlenika u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine – BHANSA za pronevjeru i prisvajanje sredstava u iznosu od oko 276 tisuća KM.

Optuženi se tereti da je, radeći na poslovima glavnog blagajnika u državnoj agencije BHANSA sa sjedištem u Mostaru, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tijekom 2014. i 2015. godine, podigao novac u valutama KM i Euro, u ukupnom iznosu od 372.300,57 KM, a onda s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, od podignutog novca koji mu je povjeren u službi BHANSA prisvojio novčani iznos od 276.222,50 KM, stoji u priopćenju Tužiteljstva.

Krivotvoreni računi i nalozi za putovanja

Prema prikupljenim dokazima, kazneno djelo je počinjeno na način da je optuženi krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA za druge zaposlenike BHANSA i sebe, a da se putovanja uopće nisu dogodila, pa je tako ishodio navodnu osnovu za isplate novčanih iznosa koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu proračunu i svim građanima BiH.

Optuženi se tereti da je prisvojio novac u ukupnom iznosu od 276.222,50 KM koji mu je bio povjeren i na taj način počinio kazneno djelo Pronevjere u službi iz članka 221. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka, dva vještaka i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza. Tijekom postupka bit će zatraženo oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.